facebook

Як новий формат Ліги чемпіонів вдарить по Україні

У Лізі чемпіонів настануть зміни із сезону 2018/2019, які вдарять по нашому футболу.

52986396_729x547

В УЄФА анонсували масштабні зміни в Лізі чемпіонів, які покликани підвищити інтерес до турніру. За це клубам платитимуть більше, а ТОП-клуби і ТОП-країни отримають більше прав. Тепер про все по порядку.

Що зміниться в Лізі чемпіонів

Виконком УЄФА схвалив реформи єврокубків. Зміни вступлять в силу, починаючи з сезону-2018/19 і діятимуть протягом трьох років.

1). Країни, що займають ТОП-4 місця в таблиці коефіцієнтів УЄФА, будуть отримувати по чотири гарантовані місця в груповому турнірі. Сьогодні перші чотири місця займають Іспанія, Англія, Німеччина і Італія. Примера, Прем’єр-ліга, Бундесліга і Серія А отримують 16 гарантованих квот в груповому етапі Ліги чемпіонів (по 4 кожна). На сьогоднішній момент у них 11 гарантованих квот, інші проходять через сито кваліфікації.

2). З’явиться нова система підрахунку клубних коефіцієнтів. Тепер бали нараховуватимуться за власні результати клубу, а коефіцієнт країни не буде впливати на коефіцієнт команди.

3). Історичні успіхи клубу в Лізі чемпіонів або Лізі Європи будуть враховуватися при розрахунку коефіцієнтів. Переможці отримають додаткові очки.

4). Збільшаться призові за участь, а також зміниться принцип розподілу доходів. Вводиться нова система: базові виплати, виплати за результат, за клубний коефіцієнт і з маркетингового пулу.

5). Переможець Ліги Європи буде гарантовано потрапляти в груповий турнір Ліги чемпіонів.

6). У груповому турнірі Ліги чемпіонів будуть приймати участь 32 команди, а Ліги Європи – 48. Тут все як раніше. У Лізі чемпіонів збережеться відбірковий турнір.

Навіщо УЄФА змінює систему


Справа в тому, що ТОП-клуби все активніше стимулюють створення Суперліги, проводячи зустрічі, намагаючись якомого шавидше вирішити це питання. Оскільки призових за єврокубки від УЄФА їм мало. Вони хочуть заробляти і дивляться в бік так званої моделі НБА/НФЛ – закритого чемпіонату для європейських ТОП-клубів. Новий формат – це спроба відтягнути створення такого турніру. І новий президент УЄФА, якого оберуть у вересні, має зробити все, щоб УЄФА це вдалося.

Читайте також:  Євросоюз попередив Шкарлета через спроби зруйнувати реформи у Міносвіти

Що буде з Україною

Наразі УЄФА не говорив про умови прямого попадання в Лігу чемпіонів. Їх мають виробити до кінця цього року. Враховуючи те, що ТОП-4 ліги з таблиці коефіцієнтів отримають право залучати по 4 команди кожна напряму, то 5-6 ліги, швидше за все, залучатимуть по 2 команди. 7-8 – по одній напряму. Україна посідає сьогодні 8-му сходинку. Це означає, що для нас мало що зміниться. Чемпіон країни напряму попадатиме у груповий раунд.

Більше того, враховуючи досягнення “Шахтаря” – полуфіналіст Ліги Європи, переможець Кубка УЄФА, клуб може розраховувати за це на більші очки у коефіцієнтах.

Але враховуючи те, що особливих досягненнь в нас немає, то грошей за участь буде менше. І щоб більше заробляти, потрібно буде показувати кращі результати виступів у турнірах.

Як новий формат Ліги чемпіонів вдарить по Україні - фото 1

 

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.