facebook

Чи насправді паління таке шкідливе?

Від раку травної системи вмирають в 3 рази частіше, ніж від раку легенів. Але тільки про курців ми говоримо: «Вони самі винні!»
Ми раз на рік отримуємо дозу радіації в кабінеті флюорографії і терпимо принизливий медогляд.

6e65d50dc0be091b7ba229e055356e43

А чому нас кожні півроку не перевіряють на рак шлунка, лейкемію, цироз печінки?

Питання риторичне, а стереотипи – річ уперта.


Культура тютюнопаління зародилася в країнах Центральної та Латинської Америки. Трубка миру символізувала єднання племен. Тютюн вважався засобом набуття мудрості, ясності розуму. Його курили старійшини на раді, коли вирішували важливі питання. Дійсно, речовини, що містяться в тютюні, тонізують нервову систему, активізують розумові процеси.

Ще в XIX столітті англійці давали своїм п’ятирічним дітям в школу жувальний тютюн. Це допомагало їм встигати в навчанні. Знаменитий персонаж Х’ю Лорі з серіалу «Доктор Хаус» виписує хворому з легкою кишковою інфекцією сигарети. Адже тютюновий дим має дезинфікуючі властивості. Він вбиває живі клітини, але в тому числі і хвороботворні.

original

 

Тому курці практично не схильні до ГРЗ і інших інфекцій верхніх дихальних шляхів. У науковій літературі описаний випадок смерті молодого хлопця, який перший раз в житті викурив велику сигару. Цілком. А хіба подібне не можливо, скажімо від 5 пляшок горілки? Або кілограма часнику? У списку номінацій на Дарвінівську премію значиться арабська сім’я з 5 чоловік, яка загинула, по черзі пірнаючи в колодязь за курчам. А так же суб’єкт, який змайстрував літальний апарат з стільця і ​​повітряної кулі. Значить, курча, стілець і повітряна куля – потенційні вбивці?

Дарвінівська премія призначається за найбезглуздішу смерть і наочно показує: людська дурість не знає меж. Речі самі по собі нейтральні і тільки людина може зробити їх корисними або шкідливими. Найпоширеніший приклад – атомна енергія. В умілих руках атом – незамінне джерело енергії. Халатність веде до атомних вибухів, лейкемії, мутацій, променевої хвороби. Однак варто врахувати зростання населення планети і, отже, зростаючі потреби в енергії для роботи виробництв, шкіл, лікарень.

Читайте також:  Італія іде на карантин: жорсткі обмеження поширили на всю країну

Смерть від голоду, холоду і безробіття так само безрадісна, як і від променевої хвороби. Людині дано розум, щоб використовувати його на благо собі і оточуючим. І природа при грамотному використанні може служити тим же цілям.

Палити чи не палити в громадських місцях?

Тут потрібна досить висока ступінь культури і толерантності. Головне – мати почуття такту і не ущемити свободу іншого. Це всіх стосується. Особливо некурящих і «палаючих праведним гнівом», бо вони найчастіше стають причиною конфлікту. Про загальне царство розуму поки говорити рано.

img_3429556fed8cf365e8235110bd6b2f17_2_478x500

 

Але давайте не будемо уподібнюватися «Гостроконечники» і «тупоконечников» з «Мандрів Гуллівера». У світі куди більше важоливіших проблем. А регламентація дрібних сфер суспільного життя – тільки спосіб відсунути ці проблеми на другий план.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.