facebook

На території Франківщини знаходиться найбільший в Україні каньйон (фото)

Сьогодні відправимось у віртуальну подорож мальовничим Дністровським каньйоном.

Це – найдовший в Україні (250 км), один із найдовших каньйонів у Європі. Розташований на межі 4 областей: Івано-Франківської, Тернопільської, Чернівецької та Хмельницької.

14291763_1182027305153835_5961892090736613746_n

В межах Івано-Франківської області охоплює Галицький, Тисменицький, Тлумацький та Городенківський райони.

Каньйон простягається від гирла Золотої Липи до гирла Збруча. Тут річка Дністер тече по каньйоноподібній долині, завглибшки до 150 м, утворюючи багато звивів – меандр. Каньйон є своєрідним геологічним музеєм, де в первозданності зібрані геологічні, ботанічні, гідрологічні пам’ятки природи. Вони формують неповторні ландшафти. Про це пишуть Версії з посиланням на



Туристичне Прикарпаття.

Особливо вражають круті скелясті береги з унікальними гротами та водоспадами. Лісисті і трав’яні схили є домівкою для сотень видів тварин і птахів.

У Дністровському каньйоні знаходяться відомі у світі відслонення, які містять у собі давні скам’янілі рештки флори і фауни того періоду формування Землі, до якого можна доторкнутися власноруч.

Теплий клімат у каньйоні вирізняє цю місцевість з-поміж інших територій Західної України. Стіни каньйону затримують сонячне тепло, через що навесні зелень розцвітає на 2-3 тижні швидше.

Сплави Дністром тривалістю від 2 до 7 днів є одними із найцікавіших подорожей в Україні.

Дністровський каньйон, згідно з рішенням всеукраїнського Інтернет-опитування, оголошеним 26 серпня 2008 року, визнаний одним із 7 природних чудес України.

Читайте також:  У Франківську проведуть масштабне танцювальне дійство – «Open dance day»

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.