facebook

“Кучма повинен просити вибачення у мене та дітей з лави підсудних”, – Мирослава Гонгадзе

Вдова вбитого 2000 року українського журналіста Георгія Гонгадзе, ведуча “Голосу Америки”Мирослава Гонгадзе вважає, що екс-президент   має понести кримінальну відповідальність за вбивство її чоловіка. Про це вона заявила в інтерв’ю “Високому замку”.

599058_20160916182650


Зокрема, Гонгадзе зазначила, що не мала особистих зустрічей з Кучмою після вбивства її чоловіка, і що він “з лави підсудних повинен просити вибачення” у неї та її дітей.

“Ні, ніколи (не зустрічалася з Кучмою особисто – ред.). А дивитися в очі не я йому повинна, а він. І просити вибачення у мене і дітей з лави підсудних”, – заявила вона, зазначивши, що “це було б очищенням для всієї України ”

Вдова Гонгадзе навела паралелі між вбивствами Георгія й Павла Шеремета, та зазначила, що ці вбивства перегукуються, “адже і Георгій, і Павло стали сакральними жертвами”.

“Я переконана, що це політичне вбивство, але треба дочекатися результатів слідства. Сподіваюся, воно триватиме не 16 років, як у справі вбивства Георгія”, – наголосила Мирослава Гонгадзе.

Георгія було викрадено співробітниками МВС на чолі з генералом Олексієм Пукачем рівно 16 років тому, 16 вересня 2000 року.

У листопаді того ж року в лісі Київської області було виявлено обезголовлений труп, який, за висновками експертів, міг належати Гонгадзе. Відтоді тіло зберігалося в київському морзі, поховали його тільки 22 березня 2016 року.

Найгучніше політичне вбивство в історії України призвело до радикалізації українського суспільства за часів правління Кучми і дало старт оновленню влади в країні.

У січні 2013 року Печерський районний суд Києва визнав Пукача винним у вбивстві Гонгадзе й засудив його до довічного позбавлення волі.

Водночас безпосередній керівник Пукача – міністр внутрішніх справ Юрій Кравченко – застрелився 4 січня 2005 року, після перемоги Помаранчевої революції. За однією з версій він не хотів давати свідчення проти Кучми та Володимира Литвина, котрий на момент зникнення Гонгадзе очолював Адміністрацію президента.

Читайте також:  Саакашвілі зробив селфі з українськими десантниками

Новий міністр внутрішніх справ Юрій Луценко (нині генпрокурор) повідомив зміст передсмертної записки, яку знайшли слідчі: “Мої дорогі, я не винний ні в чому. Пробачте мене, я став жертвою політичних інтриг президента Кучми та його оточення. Іду від вас з чистою совістю, прощавайте”.

Про причетність Кучми до викрадення та вбивства Гонгазде стало відомо з аудіозаписів, оприлюднених президентським охоронцем, майором СБУ Миколою Мельниченком, котрий як і Мирослава Гонгадзе пізніше також виїхав з родиною до США.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.