facebook

З полону “ЛНР” визволений Володимир Жемчугов, який втратив зір і кінцівки. ФОТО

Заручник бойовиків “ЛНР” Володимир Жемчугов звільнений після майже дворічного перебування в полоні. Про це сьогодні заявив президент України Петро Порошенко




— Володимир Жемчугов і Юрій Супрун звільнені з полону! Їм буде надано необхідну медичну допомогу. Ми продовжимо боротьбу за звільнення усіх українців,
— йдеться на Facebook-сторінці президента.

14369960_1093480934073052_1450046346766359924_n__large

За словами заступника голови Верховної Ради України, учасника тристоронньої переговорної групи у Мінську Ірини Геращенко, визволені потребую серйозного лікування, реабілітаціі, Володимир — ще і протезування.

— Понівечений, без кінцівок, майже сліпий, захоплений рік тому бойовиками, останні кілька місяців Володимир провів навіть не в тюремній лікарні, а в камері, звідки його тягали на ” суд” , погрожуючи тридцятирічним ув’язненням. В такому страшному стані орки утримували Володю в тюрмі… Я не знаю, як серце Олени, дружини, витримало цю іх зустріч….. Ми всі плакали, — зазначила Ірина Геращенко.


Володимир Жемчугов перебував у полоні бойовиків з кінця вересня 2015 року. Разом з сім’єю він останні роки жив у Тбілісі, а коли почалася війна, поїхав забрати матір в Червоний Луч. Вивезти літню жінку вдалося, а потім Жемчугов їздив за речами, вивозив знайомих звідти, привозив гроші, ліки, продукти. 29 вересня 2015 року дружині Олені зателефонували з Луганська і повідомили, що Володимир перебуває в обласній лікарні з тяжкими пораненнями, інформує 112 канал.

25900385

25938004
Так виглядав Володимир Жемчугов раніше

Жемчугов випадково підірвався на розтяжці, вибухом йому травмувало очі, відірвало руки, осколки зайшли в живіт і стегна. Тяжкопоранений Володимир спочатку намагався накласти на себе руки – вийшов на дорогу і хотів, щоб його збила машина. Але лише привернув до себе увагу і потрапив в руки бойовиків, які звинуватили його в підриві залізничних шляхів і ліній електропередач.

За версією “ЛНР” Жемчугов — диверсант, який здійснив ряд підривів, і поранення отримав, тому що невдало встановлював міну. Терористи українця звинувачують у тому, що він здійснив підриви залізничних шляхів в Лутугинському районі, а також лінії електропередач в Хрящуватому. Також вони стверджували, що за Жемчуговим в лікарні був медичний догляд, але він “залишився без рук, без очей – це практично інвалід”.

25 грудня 2015 року Жемчугова в “ЛНР” притягнули до кримінальної відповідальності в якості обвинуваченого в диверсії. Потім за рішенням “суду” його перевели з лікарні в СІЗО. З тих пір питання обміну ще більше ускладнилося, тому що бойовики вимагали за нього одного до п’яти осіб.

Сьогодні у Володимира ампутовані обидві руки в області передпліч, він практично не бачить — відшарувалася сітківка, рубці на рогівці, “дірка” в барабанній перетинці і “дихає” він через вухо, видалили частину кишечника, постійно виходять осколки з ніг.

Читайте також:  Лисенко: Російські військові отримали наказ не пускати бойовиків до Росії

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.