facebook

“Сєпари всіх країн єднайтеся!”, але… під контролем Кремля?

Останнім часом на Прикарпатті знову активізувалися нікому не відомі експерти з децентралізації, створення тергромад, організації різноманітних акцій. Чому саме зараз і хто може отримати чималий “грант” від Путлера? Про це йдеться в публікації французького порталу



Mediapart
.

25 вересня в Москві пройде міжнародна конференція «Діалог націй» (нацистів), де зберуться представники сепаратистських рухів. Але ефект бумеранга може вдарити і по самій РаSSєї. Як свідчить приказка, «не копай яму іншому»…

Перший «Діалог націй» відбувся 20 вересня 2015. Його темою стало «право народів на самовизначення і будівництво багатополярного світу». Цього року захід відбудеться 25 вересня, у тому ж конференц-залі «Президент-готелю». “Діалог” збере представників партій і рухів, які виступають за “відділення” своїх регіонів. Іншими словами, це світовий форум сепаратистів.

Як повідомляється на інтернет-сайті організації, там чекають прихильників незалежності Пуерто-Ріко, Техасу, Гаваїв, Каталонії, Шотландії, Західної Сахари, Курдистану і т.д. Проїзд і проживання учасників оплачує Кремль. Однак запрошення не поширюється на національні меншини тих країн, з якими Путлер хоче зберегти теплі стосунки. Йдеться про Китай, Сирію, Індію, Казахстан, Бразилію… і саму РаSSєю, яка може стати жертвою подібних подвійних стандартів.

Відчувши потенційну загрозу, Путлер заборонив те, чому сприяє за межами власних кордонів. У 2014 в Кримінальному кодексі з’явилася стаття 280.1, яка передбачає 4 роки в’язниці за заклики до посягання на територіальну цілісність. І 5 – якщо заклик опублікований в Інтернеті. Деяких людей вже засудили за цією статтею. Так, наприклад, сталося з Дариною Полюдовою, організатором «Маршу за федералізацію Кубані». Хоча в даній ініціативі зовсім не йшлося про зміну статусу Кубані і тим більше її незалежності, активістці дали два роки колонії суворого режиму.

Після розпаду СРСР у 1990-х еРеФія і сама опинилася на межі розвалу. Республіка Ічкерія (Чечня) де-факто здобула незалежність. Про незалежність від Москви заявляли й інші республіки і регіони: Татарстан, Башкортостан, Якутія, Свердловська область.

З 1999 року головними центрами сепаратизму були Чечня і Дагестан. Але він як і раніше живий у Туві, Татарстані, Башкортостані, Якутії і Бурятії. Крім того, простежується він і в інших регіонах за етнічними та економічних причин: в Карелії, на Уралі, в Калінінградській області і в Сибіру.

На минулій конференції “сєпари” з Донецька і Луганська закликали західних «колег» до формування незалежних “народних республік” шляхом “референдуму”.

Подібні заяви нагадують сибірякам про те, що ще в 1865 році етнограф Григорій Потанін був заарештований і засуджений за сибірський сепаратизм. У 1918 році в Сибіру виникло власне тимчасовий уряд. Сьогодні там набирає популярність гасло: «Досить годувати Москву!». Зародився рух «Марш за федералізацію Сибіру». Він вимагає для Сибіру статусу республіки з власним бюджетом і парламентом. Раз федералізація не ставить під сумнів територіальну цілісність РФ, організатори думали, що тим самим обійдуть статтю 280.1. Даремно! Їх засудили. Незалежність – єдиний шлях розриву колоніальної залежності регіону від Москви. Хай живуть Сполучені Штати Сибіру! Така ідея може змінити весь регіон.

Анексія Криму в свою чергу підняла болюче питання кримських татар, які були депортовані в радянську епоху, а тепер знову стали об’єктом репресій сучасної РаSSєї.

Путлер – колишній комуніст і агент КДБ. Він втілює в собі повернення до влади радянських апаратників, які тепер залишилися без комуністичної ідеології. Москва була штаб-квартирою Комінтерну, центром комуністичної ідеології. Однак її зникнення не стало непоправним ударом. Якраз навпаки! Воно стало величезною перевагою, тому що на зміну цій ортодоксальній ідеології прийшло щось набагато більш різноманітне і ефективне, багатогранна система, яка охоплює відразу безліч цілей. Кожній з них спрямовується персоналізований посил, який вона не може не прийняти, оскільки той спирається на її мову і риторику і простий для розуміння. Він зміцнює її переконання і вселяє власні. Система заснована на присвоєнні чужого.

За старими радянськими традиціями, офіційне або таємне фінансування дозволяє приглушити протиріччя. Французька Компартія не бачила ГУЛАГу в СРСР. Сьогодні ж ніхто не помічає фашизму в РаSSєї. Запрошені до Москви західні сепаратисти отримують «гранти». І тому в упор не бачать гноблені Кремлем братські меншини.

Тарас Микитюк© спеціально для “Український простір Прикарпаття

За матеріалами публікації  Le « Kommintern » séparatiste de Poutine

https://blogs.mediapart.fr/je-suis-ildar-dadin/blog/190916/le-kommintern-separatiste-de-poutine

Читайте також:  "Російська лібералка" Собчак показала справжнє обличчя: Назвала українців "нацистами"

Шукайте деталі в групі Facebook