facebook

Бабин Яр. 5 оскарівських фільмів до 75-х роковин трагедії

Режисери всього світу неодноразово висвітлювали трагедію єврейського народу у своїх фільмах, які були удостоєні престижних нагород міжнародних кінофестивалів.Цьогоріч минає 75 років від трагедії у Бабиному Яру. Наприкінці вересня 1941 року протягом двох днів нацисти розстріляли тут майже 34 тисяч київських євреїв.

im-main

З 24 по 28 вересня у рамках програми Меморіальних днів у київському кінотеатрі “Сінема Сіті” відбудеться фестиваль “Фільми-лауреати премії “Оскар” про трагедію єврейського народу”.

“Іда”, реж. Павло Павліковський

im578xAny-ida

Фільм польсько-данського виробництва у 2015 році отримав “Оскар” у номінації “Найкращий фільм іноземною мовою”.

Драма польського режисера Павла Павліковського розповідає історію сироти Анни, яка провела дитинство і юність у польському монастирі. Перш ніж прийняти обітницю і стати черницею, дівчина вирішує зустрітися зі своєю єдиною родичкою – Вандою.

Від Ванди Анна дізнається про своє єврейське походження і про смерть батьків під час Голокосту. Удвох жінки вирушають у подорож, щоб дізнатися більше про трагічну долю їхньої родини.

Головні ролі виконали Агата Кулеша та Агата Тшебуховська

Показ у Києві: 24 вересня, о 20:00

“Син Саула”, реж. Ласло Немеш

im578xAny-син2

Для угорського режисера картина стала дебютом, що втім приніс йому Гран-прі Канського кінофестивалю у 2015-му та “Оскар” за найкращий фільм іноземною мовою у 2016-му.

Події розгортаються в Аушвіці в 1944 році. Саул Аусландер – єврейський полонений і член зондеркоманди. Його робота – супроводжувати у недовгий шлях в’язнів, які прибувають до табору безупинно. Потім – зачищати сліди їхньої присутності і чекати на нових. Але одного єврейського хлопчика, вбитого в газовій камері, він вважає за свого сина та хоче поховати згідно з юдейськими традиціями.

У фільмі режисер показав ще одну трагедію, яка випала на долю жертв Голокосту – багато людей ставали божевільними від пережитого, їхня свідомість мінялася та людські уявлення спотворювалися.

Головні ролі виконали Геза Реріг та Левенте Молнар

Покази у Києві: 25 вересня, о 19:00 та 26 вересня, о 17:00

“Життя прекрасне”, реж. Роберто Беніньї

im578xAny-життя

Стрічка італійського режисера Роберто Беніньї стала володарем трьох “Оскарів” у 1999 році: найкраща чоловіча роль, найкращий саундтрек до драматичного фільму та найкращий фільм іноземною мовою.

Під час Другої світової війни в Італії до концтабору потрапляють єврей-батько і його маленький син. Дружина, італійка, добровільно йде слідом за ними. У таборі батько каже синові, що все, що відбувається навколо, є дуже великою грою за приз – справжній танк, який дістанеться тому хлопчикові, який зможе не потрапити на очі наглядачам. Батько робить усе, щоб син повірив у гру й залишився живий, ховаючись у бараку.

До речі, режисер сам виконав у картині головну роль. Також у фільмі знялися Ніколетта Браскі та Джорджіо Кантаріні.

Покази у Києві: 26 вересня, о 19:00 та 27 вересня, о 17:00

“Піаніст”, реж. Роман Поланські

im578xAny-пианист

Знятий за реальною біографією видатного польського піаніста єврейського походження фільм у 2003 році отримав три “Оскара”: найкращий режисер, найкраща чоловіча роль, найкращий адаптований сценарій – та “Золоту пальмову гілку” Каннського кінофестивалю.

Владислав Шпільман – один з найкращих піаністів Польщі 30-х років. Він займається мистецтвом, доки територію Польщі не окуповують нацисти. Життя усіх євреїв змінюється: їх переселяють до Варшавського гетто, забороняють працювати, принижують, змушують носити відмітні пов’язки, а через деякий час відправляють до концтабору.

Головні ролі виконали Едріан Броуді, Емілія Фокс, Томас Кречман.

Покази у Києві: 27 вересня, о 19:00 та 28 вересня, о 17:00

“Список Шиндлера”, реж. Стівен Спілберг

im578xAny-список шин

Фільм Стівена Спілберга у 1994-му отримав 7 премії “Оскар”: найкращий фільм, найкращий режисер, найкращий адаптований сценарій, найкраща робота оператора, найкращі декорації, найкращий монтаж та найкращий оригінальний саундтрек.

Стрічка розповідає справжню історію Оскара Шиндлера – члена нацистської партії, заможного фабриканта, який під час Другої світової війни врятував понад тисячу євреїв. Це тріумф однієї людини, не схожої на інших, і драма тих, хто завдяки їй вижив у жахливий період людської історії.

Ролі виконали Ліам Нісон, Бен Кінгслі та Рейф Файнс

Показ у Києві: 28 вересня о 19:00

Під час фестивалю “Фільми-лауреати премії “Оскар” про трагедію єврейського народу” покажуть також документальні стрічки про Голокост “Крик чорнозему” (Україна), “Прощавайте, пане Шварц” (Ізраїль), “Для тебе розкриються небеса” (Ізраїль), “Назви своє ім’я” (Україна-США).

Читайте також:  Як у Франківську День Батька святкували. ФОТО

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.