facebook

Савченко закликає не відміняти її закон, щоб не осоромитися перед Європою

Савченко заявляє, що скасувати її закон – це “показати Європі, що ми не дотримуємося європейських цінностей”“Уряд намагається покласти відповідальність за падіння рівня життя в Україні на “закон Савченко”, щоб виправдати свої недоробки”, заявила народний депутат від фракції “Батьківщина” Надія Савченко в ефірі телеканалу “112 Україна”.

8e005d89e567c5a40fc882afeee5f55b

За її словами, аналітика “юристів і поважних наукових діячів”



підтверджує правильність прийняття закону.

“Є статистика, аналітика, я її опублікую в інтернеті, де зрозуміло, що виходячи з різних причин, що була амністія і в інших роках, коли не було “закону Савченко” і виходило набагато більше злочинців. Чому вони зайнялися “законом Савченко”? їм більше робити нічого? Тому що впав рівень життя людей, а це якраз-таки проблема уряду”, – зазначила нардеп.

Савченко підкреслила, що буде захищати закон, тому що він “як аксіома, на захист прав людини”.

“Закон Савченко” приймала Верховна Рада. Для того, щоб прийняти закон в Раді, потрібно більшість. Це не тільки мій закон, я є його співавтором. Закон, проведений для поліпшення ситуації із забезпеченням прав людини, не може бути скасовани … Скасувати його – це вже як би показати Європі, що ми не дотримуємося європейських цінностей”, – пояснила політик.

Закон “Про вдосконалення порядку зарахування судом терміну попереднього ув’язнення в строк покарання” (“закон Савченко”) був прийнятий 26 листопада 2015 року. Співавтором законопроекту була народний депутат від “Батьківщини” Надія Савченко, яка на той момент перебувала під арештом в Росії. Президент України підписав закон 23 грудня 2015 року.

Відповідно до закону, суди тепер зобов’язані враховувати засудженим кожен день, проведений в СІЗО, як два дні відбуття покарання.

Голова Державної пенітенціарної служби України Володимир Палагнюк заявляв, що відомство має намір звернутися до Верховної Ради з проханням призупинити дію “закону Савченко”. На його думку, в закон потрібно внести суттєві зміни, інакше на свободу вийдуть тисячі людей, засуджених за тяжкі злочини, включаючи вбивства.

Читайте також:  Ціни на курорті Буковель наблизили українців до Європи

Народний депутат від “Народного фронту” Антон Геращенко повідомляв, що у вересні в Раді можуть підняти питання скасування “закону Савченко”.

Заступник голови Національної поліції України, начальник кримінальної поліції Вадим Троян повідомляв, що протягом 2016 року за цим законом повинно вийти 34 тисячі ув’язнених. Він зазначав, що кожен десятий з числа тих, хто вийшов на свободу завдяки “закону Савченко”, затриманий, а половину з них знову заарештували.

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що найближчим часом Кабмін запропонує скасувати або змінити “закон Савченко”, щодо цього виступав і Аваков.

21 вересня генеральний прокурор України Юрій Луценко зазначив, що “закон Савченко” “дійсно несе велику загрозу напруженням криміногенної ситуації в країні і відновлює існуючий в СРСР порядок”.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.