facebook

Платити за газ – усім будинком: Які новації чекають на франківців

НКРЕ дозволила установку загальнобудинкових лічильників блакитного палива. У газопостачальних компаній залишається трохи більше року на те, щоб відповідно до закону «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» безкоштовно забезпечити населення приладами індивідуального обліку.

04-04-14
Завдання не з простих, адже станом на середину року в Україні без лічильників блакитне паливо споживало понад 3,5 мільйона домогосподарств, майже чверть від усіх існуючих. Щоб вийти на заплановані рубежі, газовики пропонують встановлювати поряд з індивідуальними загальнобудинкові лічильники. Така ініціатива неоднозначно сприйнята мешканцями, пише Західний кур’єр.

Відразу зауважимо, що Івано-Франківщина входить у п’ятірку лідерів за рівнем оснащення осель приладами обліку газу. За даними НАК «Нафтогаз України», станом на 1 липня голубе паливо обліковується у 93,6% мешканців, тоді як, приміром, у Києві ця цифра складала лише 20%!?
ПАТ «Івано-Франківськгаз» обслуговує майже 402 тисячі фізичних осіб, – поінформував «ЗК» комерційний директор ПАТ « Івано-Франківськгаз» Віктор Кедик, з них понад 21 тис. не мають лічильників газу. Цьогоріч заплановано встановити безкоштовно 2 245 індивідуальних лічильників на суму 3,8 млн. грн. Впродовж січня-серпня встановлено майже 1 200 індивідуальних лічильників.

Для стовідсоткового забезпечення населення індивідуальними приладами обліку необхідно 46 млн. грн., – продовжує п. Кедик. – Проте такі кошти не передбачені при формуванні тарифної виручки ПАТ «Івано-Франківськгаз». Схожою є ситуація і в інших регіонах. Відтак національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердила програму установки загальнобудинкових вузлів обліку.

Встановлення будинкових лічильників газу дозволить до 2018 року забезпечити облік у 2,3 млн. споживачів, – стверджують у «Нафтогазі». Тоді як поквартирне встановлення займе при нинішніх темпах (за І півріччя в країні приладами обліку обладнали приблизно 130 тис. помешкань) до 10 років. До того ж встановлення загальнобудинкового вузла обійдеться у 5 разів дешевше індивідуальних лічильників. Економія коштів складе до 3 млрд. грн.

Читайте також:  Підліток загинув через селфі

Розрахунки за показаннями будинкових лічильників будуть здійснюватися наступним чином. Щомісяця в автоматичному режимі інформація про обсяг спожитого газу в будинку надходить до газорозподільного підприємства. Цей загальний обсяг рівномірно розподіляється на кожного зареєстрованого мешканця будинку. Якщо у будинку є квартири з індивідуальними лічильниками, то обсяги споживання за їх показаннями віднімають від загального обсягу за показаннями будинкового лічильника.
Споживачі газу, однак, не в захваті від таких новацій, небезпідставно побоюючись, що доведеться платити «за сусіда». Мовляв, одні мешканці цілими днями пропадають на роботі, а інші в цей час печуть пиріжки. Однак процес пішов. На Івано-Франківщині вже змонтовано 83 будинкових лічильники із запланованих 417.

Про перші результати такого обліку цікавлюся у пані Олександри, яка мешкає у мікрорайоні «Позитрон». «Раніше за нормами влітку нам нараховували 7,1 куб. м. газу в місяць на одну особу. Наша сім’я сплачувала на чотирьох понад 195 грн. У серпні за лічильником вийшло по 3,27 куб. м блакитного палива на особу». Економія, як мовиться, помітна неозброєним оком. Втім, наша співрозмовниця не поспішає радіти. Врахуйте, що мова йде про літні місяці. А що буде, коли за вікном буде холодно?

Нагадаємо, що з 24 березня 2016 року набрала чинності Постанова Кабінету Міністрів України № 203 «Про норми споживання природного газу населенням у разі відсутності газових лічильників», відповідно до якої норми споживання природного газу для споживачів становлять 4,4 куб. м за газову плиту за наявності централізованого гарячого газопостачання і 7,1 куб. м – у разі його відсутності.

Відтак, з середини жовтня, коли запрацюють котельні, норма споживання для тих, у кого відсутні газові лічильники, становитиме 4,4 куб. м. Малоймовірно, що будинок п. Олександри у холодну пору року «вкладеться» у зазначений показник. Втім, робити серйозні висновки можна буде лише через рік після встановлення загальнобудинкового лічильника.

Читайте також:  Вичавив очі і товк по голові: в Коломиї чоловік жорстоко побив свого знайомого

Будинкові лічильники встановлюватимуть далеко не всім, – кажуть у ПАТ «Івано-Франківськгаз». Передусім там, де понад 20 % квартир не забезпечені приладами обліку і встановлення будинкових лічильників є економічно доцільнішим, ніж встановлення індивідуальних приладів обліку.

Мешканці, котрі не бажають платити за показаннями загальнобудинкових лічильників, можуть встановити індивідуальний прилад обліку. Однак платити за нього у такому разі доведеться з власної кишені. З усім необхідним обладнанням роботи вартуватимуть до 3 000 грн.

А тепер беремо калькулятор і рахуємо: 6 місяців — по 7,1 куб. м і стільки ж – по 4,4 куб. м. У сумі – 79 куб. м на рік за чинними нормами. При нинішній ціні за газ 6,88 грн./куб. м оплата складає майже 540 грн. на одну особу. Отож, навіть для сім’ї з двох осіб, лічильник окуповуватиметься майже три роки. Тому не дивно, що наразі в «Івано-Франківськгазі» зареєстровано усього 30 заяв на встановлення лічильників за власні кошти.

Водночас, згідно з законом «Про забезпечення комерційного обліку природного газу», якщо до 1 січня 2018 року споживачі не погодяться на встановлення безкоштовного лічильника або не встановлять лічильник газу власним коштом, закон зобов’язує припинити їм постачання газу. Споживачі можуть за свої кошти встановити у квартирах індивідуальні прилади обліку. Без будь-яких лічильників споживання газу, відповідно до Кодексу газорозподільних систем, буде розраховуватися за вдвічі більшими нормами, а саме: якщо встановлена газова плита та є центральне гаряче водопостачання – 9,8 куб. м/особу, якщо встановлена газова плита та відсутнє централізоване гаряче водопостачання – 18,3 куб. м.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.