facebook

Засудили студентів, які в масках грабували будинки у Надвірній

Коломийський міськрайонний суд оголосив вирок у справі п’ятьох мешканців Франківщини та жителя Чернівців, які у 2014 році за два місяці вчинили вісім пограбувань. Четверо із засуджених – студенти Надвірнянського ПТУ №11 та Надвірнянського коледжу Національного транспортного університету. На момент вчинення грабежів були неповнолітніми.

1515151515151515151515151515151515151515151515151515115_8d050
Хлопці отримали від 2 до 5 років позбавлення волі, йдеться у Єдиному державному реєстрі судових рішень.
Злочинна група з жовтня по листопад 2014 року ночами грабувала будинки у місті Надвірна на Івано-Франківщині. На перший злочин пішли двоє, потім будинки грабували по троє спільників – грошима ділились порівну, пише Репортер.
Так, 3 жовтня зловмисники розбили вікно у приватному будинку, аби викрасти гроші. Всередині були власники-пенсіонери.
“Господарю приклали ніж до горла та погрожували зарізати. Також потерпілого били руками і ногами. Інший грабіжник напав на потерпілу, погрожував, що заріже її, та вимагав грошей”, – йдеться у вироку.
З будинку викрали 3400 грн. Потерпілий дідусь розповів у суді, що після цього чотири тижні лежав у лікарні. Наголосив, що злочинці також били і його дружину.
Обвинувачені у суді казали, що це була крадіжка, але не пограбування.
Через два тижні, 18 жовтня, чоловіки пішли на другий злочин. Вони розбили вікно у будинку та пробралися всередину. Поки власниця спала, з її дому винесли 5600 грн.
Через декілька годин цієї ж ночі злочинці вирішили повернутися до будинку, аби забрати ще й сейф. Викравши, вони розбили його, однак всередині були лише документи – тож викрадене просто викинули.
На четвертий свій злочин чоловіки пішли 25 жовтня, також вночі. Хотіли відчинити вікно, але потерпіла прокинулась від шуму та побачила обвинувачених. Жінка почала кричати – ті спочатку втекли з подвір’я, однак зразу ж повернулися.
Потерпіла відчинила двері та продовжувала сваритися, тоді один із грабіжників схопив жінку та тримав її на стільчику, інші шукали гроші. Знайшли 2400 грн, після чого втекли.
Під час слідства обвинувачені казали, що били жінку та погрожували їй, однак у суді наголосили, що так сказали “під примусом”. Мовляв, насправді це був грабіж, але не розбій і потерпілу вони не чіпали.
“Мене обзивали нецензурними словами, вимагали гроші та погрожували, що приріжуть”, – казала потерпіла у суді.
П’ятий злочин стався 31 жовтня. Цього разу чоловіки увірвалися до приватного будинку у масках та рукавицях. З собою також взяли скотч.
Злочинці зайшли у кімнату, де був власник.
“Його повалили на підлогу, шматком тканини зав’язали руки і скотчем заклеїли рот. Тоді почали шукати гроші. Знайшли 4350 грн. Коли ішли геть, потерпілого розв’язали”, – йдеться у вироку.
Наступний злочин, шостий за два місяці, вчинили 9 листопада 2014 року.
Четверо студентів розбили вікно, залізли в будинок та відчинили двері. Коли побачили у кімнаті потерпілого, кинули його на підлогу. Скотчем заклеїли рота та зв’язали руки, а зверху накрили простирадлом. Викрали насос, близько 50 грн, медалі та спиртне.
Тієї ж ночі вони проникли всередину іншого будинку, нікого не було вдома. Злочинці викрали телевізор, газовий котел, радіатор опалення – на загальну суму 20 814 грн.
На восьмий свій злочин хлопці пішли ще за кілька днів. Вибили двері – власників будинку також не було. Викрали бензопилу, шліфувальну машинку та ударний дриль – загалом техніка вартує 3172 грн.
Все продали того ж дня, а гроші порівну розділили між шістьома членами групи.
Двоє студентів не визнали свою вину у суді, інші ж зізнались та розповіли, як вчиняли грабежі.
Потерпілі не просили для обвинувачених суворого покарання.
З моменту затримання у 2014 році хлопців тримали під вартою у СІЗО, після цього чотирьох відпустили під домашній арешт, ще двох – під особисте зобов’язання.
Врешті суддя Віталій Димашок оголосив вирок. Чотирьох визнали винними у злочинах, передбачених частиною 3 статті 187 та частиною 3 статті 185 Кримінального кодексу України. Ще двох лише за першою статтею.
Так, двоє студентів отримали по 5 років позбавлення волі без конфіскації майна. Згідно з законом Савченко, тепер рік у СІЗО рахують за два, тож вони відсидять ще майже два роки. Правда, якщо вирок вступить у законну силу – тобто потерпілі чи прокуратура не подадуть апеляцію.
Ще двоє отримали по 3 роки – відсидять ще майже місяць, адже до цього їх теж тримали у СІЗО.
І ще двоє хлопців, один з яких мешканець Чернівців, отримали 2 роки позбавлення волі – завдяки закону Савченко відсидять ще 1 рік і 2 місяці.

Читайте також:  У ЧЕЧНІ ЗАСУДИЛИ УКРАЇНЦІВ КАРПЮКА І КЛИХА

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.