facebook

Британські вчені заявили про вилікування чоловіка від ВІЛ

44-річний британець став першим з 50 осіб, які успішно пройшли противірусну терапію.



Британські медики з Оксфордського та Кембриджського університетів, а також Університетського і Королівського коледжу Лондона заявили про перший випадок одужання від ВІЛ-інфекції дорослої людини, повідомляє The Sunday Times.

vl-stadyi-hvorobi_583
Від ВІЛ-інфекції вилікувався 44-річний британець. Він став першим з 50 осіб, які успішно пройшли спеціальну противірусну терапію. Нова методика, за словами вчених, дозволяє відстежувати і знищувати ВІЛ відразу у всьому організмі, а не тільки в тих місцях, де вірус найбільш активний. Як показали дослідження, вміст вірусу в крові після проходження терапії настільки низький, що аналізи засвідчили негативні результати. Стандартна антиретровірусна терапія пригнічує активні інфіковані клітини, але не зачіпає інші заражені T-лімфоцити.
Це означає, що існуючі в даний час препарати здатні контролювати активність ВІЛ-інфекції, але не позбавляти від неї. Вчені відзначають, що запропонована ними терапія поки проходить випробування і не призначена для широкого клінічного впровадження.
До 2014 року, за даними ВООЗ, близько 37 мільйонів людей у світі були інфіковані ВІЛ-інфекцією, а 34 мільйони померли від причин, пов’язаних з захворюванням. До цього ж часу від вірусу щорічно гинуло близько 1,5 мільйона чоловік і близько 2,2 мільйона ставали носіями вірусу. Противірусну терапію отримують менше половини хворих.
Як повідомляв УНІАН, в Україні кількість випадків інфікування ВІЛ-інфекцією залишається високою. З майже 130 тисяч ВІЛ-інфікованих, які сьогодні перебувають під наглядом, абсолютна більшість – 87% – особи репродуктивного та працездатного віку (15-49 років).
У Міністерстві охорони здоров’я України підкреслюють, що в умовах існуючої гуманітарної кризи і бойових дій на Сході України зросли ризики поширення ВІЛ-інфекції, зокрема, у поєднанні з гепатитами та інфекціями, що передаються статевим шляхом.

 

Читайте також:  Вперше на людях успішно випробували ліки на основі антитіл до ВІЛ

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.