facebook

Brussels Forum про “гібридну” і “проксі” війни кремлівської банди

На Брюссельському форумі – щорічному дискусійному майданчику політиків, політологів та економістів – росія у світовому контексті згадувалася виключно в негативі



, а ключовим словосполученням замість «холодної війни», стала «гібридна війна». Так позначений новий вид конфлікту в усе менш передбачуваному світі.

Один із співголів форуму, мастодонт політології Збігнєв Бжезінський стверджує, що «гібридну війну» і «проксі-війну» (чужими руками) в «добрі старі часи» практикували й Радянський Союз, і Америка. Просто сучасний світ втратив порядок і структури, які дозволяли управляти ситуацією в «двохполюсну» епоху.

Що ж таке «гібридна війна»? Визначення дав верховний головнокомандувач силами НАТО в Європі генерал Філіп Брідлав. Це війна з декількох компонентів. Вони і раніше використовувалися у військовій практиці, але не в таких масштабах.

По-перше, дипломатична війна, спрямована на підрив міжнародних договорів і руйнування спілок, позбавлення держави міжнародних механізмів опори.

По-друге, мобілізація інформаційних засобів та інших інструментів впливу на свідомість людей для створення і підтримки помилкової картини подій. Сьогодні це робиться за допомогою “покупки” ЗМІ та журналістів, соціальних мереж.

По-третє, власне військовий компонент. Він залишається відносно незмінним. Нове в тому, що належні державі війська використовуються анонімно, приховано, і держава не визнає їх застосування.

Нарешті, економічна війна, економічний тиск в більш-менш визнаних формах, наприклад, граючи поставками енергоносіїв. Гібридна війна – все це разом

Глава європейської дипломатії Могеріні розповіла, що ЄС вирішив дати відсіч пропагандистській війні Росії, яка створила «спотворений образ» української кризи. Минулого четверга саміт ЄС доручив її відомству до червня розробити «план стратегічної комунікації», щоб нейтралізувати хоча б один з компонентів «гібридної війни».

Професор журналістики Гарет Хардінг в статті, опублікованій мережевим виданням Eurobserver, пише, що ЄС програє Росії в пропагандистській війні. Проте, впевнений він, не стільки вміла пропаганда, скільки реальні справи вирішують її результат.

Читайте також:  Сенатор Маккейн: Росія може напасти на Україну з боку Придністров’я

Новий пропагандистський проект Брюсселя навряд чи буде ефективним. Команда європейських піарників, яким він доручений, налічує десяток чиновників з бюджетом в декілька мільйонів євро на рік. Russia today отримує щорічно 300 мільйонів бюджетних коштів, і в ній зайнято дві тисячі осіб. Плюс кремлівські команди тролів, які наповнюють Інтернет пропутінськими коментарями, блогами і твіттами.

Все це не означає, що ЄС не повинен боротися проти російської пропаганди, вважає Хардінг і пропонує ввести ембарго на контракти із західними лобістськими фірмами, які працюють на Кремль, назвати публічно політичні партії на Заході, які підтримують пропаганду Москви, найчастіше за гроші, обмежити частку РТР в компанії Euronews і т.д.

Але успіх у відображенні дезінформації залежить не від того, що ЄС каже, а від того, що він робить. Тисячі українців ризикували життям на Майдані не тому, що пропаганда ЄС була дуже вмілою і витонченою, а тому, що перспектива зближення з Брюсселем виявилася для них більш привабливою, ніж крижані обійми москви.
Джерело – http://novayagazeta.livejournal.com/2926832.html

Шукайте деталі в групі Facebook