facebook

Депутат Тарута ініціює відставку голови НБУ

ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Народний депутат Сергій Тарута ініціює відставку голови Національного банку України Валерії Гонтаревої і створення в парламенті слідчої комісії з розслідування його діяльності.

“Якщо найближчим часом у керівництві НБУ не станеться кадрових ротацій, економічна ситуація в країні посилюватиметьсяся. Політика НБУ провокує бідність і знищує економіку України”, – пояснив свою позицію екс-глава Донецький облдержадміністрації С. Тарута на прес-конференції в агентстві “Інтерфакс-Україна” в понеділок.

d1f4ac5c7bce63deab8c9e142fbd6dbc8359997f-770x433

Він повідомив, що кілька народних депутатів зараз готують дві постанови Верховної Ради: звернення до президента Петра Порошенка з пропозицією звільнити В. Гонтареву і створення тимчасової слідчої комісії.

Документи мають бути розглянуті на поточному пленарному тижні, вважає С. Тарута.

На його думку, прихід В. Гонтаревої спровокував загострення кризи ліквідності в банківській системі і кризу неплатоспроможності банків. Керівництво НБУ вперто ігнорує всі звернення та претензії стосовно своєї діяльності з боку бізнесу, вкладників банків, народних депутатів, додав депутат.

“Тому зараз ми координуємо цю ініціативу, виходимо з узагальненим матеріалом. Завтра його роздадуть у парламенті”, – сказав С. Тарута. У документі йдеться про негативний вплив діяльності керівництва НБУ на економіку України, а також містяться твердження про можливу причетність В. Гонтаревої до різних корупційних схем.

Коментуючи поширення цього документа перед початком зустрічі країн-членів Міжнародного валютного фонду і Світового банку у Вашингтоні, яка проводилася з 6 до 10 жовтня, депутат заявив, що метою було звернути увагу на вкрай низький рейтинг керівника Нацбанку і значні претензії до її роботи, а не очорнення країни.

Він повідомив, що провів багато зустрічей із високопосадовцями Держдепартаменту, Мін’юсту США, сенаторами, представниками Міжнародних фінансових організацій, і висловив сподівання, що вони серйозно сприйняли його інформацію і розберуться в ситуації.

Читайте також:  В Івано-Франківську люди пікетують проти корупції, підняття тарифів, цін та податків (фото+відео)

Як повідомлялося, НБУ 13 жовтня звернувся до Служби безпеки України, Генеральну прокуратуру і Національне антикорупційне бюро з проханням відкрити кримінальні провадження стосовно депутата і бізнесмена С. Тарути у зв’язку з поширенням їм провокаційних матеріалів зі звинуваченнями на адресу голови НБУ В. Гонтаревої.

“Брошура, яка поширювалася особисто Сергієм Тарутою, становить собою збірник помилкової, провокаційної, спотвореної інформації та голослівних звинувачень”, – стверджує НБУ, вважаючи, що така акція є частиною провокаційної кампанії проти глави НБУ В. Гонтаревої.

Лідер фракції БЮТ Юлія Тимошенко 17 жовтня на погоджувальній раді парламенту також вимагає якнайшвидшої відставки В. Гонтаревої.

Крім того, глава комітету Верховної Ради з питань фінансової політики та банківської діяльності Сергій Рибалка запропонував спікеру винести на розгляд парламенту ініціативу представників фракції Радикальної партії Олега Ляшка про розслідування діяльності посадових осіб НБУ у зв’язку з невиконанням ними своїх посадових обов’язків щодо забезпечення стабільності грошової одиниці України.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.