facebook

На парламентському каналі показали, як гинуть карпатські річки. ВІДЕО

Через масову вирубку лісів більшість з рік міліє або ж взагалі висихає. В інших вода забруднена відходами стає неприйнятною для використання. Так природа реагує на людське втручання.

69272819a0d6f89b323fcdfc3a7ad846

Про екологічні проблеми з водоймами у Західній Україні та як їм зарадити розповідають місцеві жителі, активісти та народний депутат від партії «ВОЛЯ» Юрій Дерев’янко



в сюжеті телеканалу «Рада».

Через масову вирубку лісів мальовничі гори можуть стати не лише лисими, а й безводними.

«Будемо боротись щоб наш ліс не нищили, тому що в нас вже нема рік, води, студні і колодязі  повисихали. Якщо вже в Карпатах не буде води то де вона буде? – кажуть жителі села Лопушани Львівської області. – То буде біда і для бідного і для багатого. Бо і за гроші не купить чистої води, а без неї життя немає».

Гірські ріки перебувають у стані хронічного захворювання. Водні басейни Прикарпаття страждають від постійного забруднення. Від інтенсивної забудови прируслових долин насамперед страждають ріки. Безліч приватних садиб, санаторіїв, готелів зливають свої відходи прямо в річку. Вона перетворюється на каналізаційні стоки.

«Це питання ми піднімаєм вже шість років. Ми отримали близько трьох мішків відповідей чиновників, але вирішення питання на нулю» – каже житель селища Ворохта Петро Кермощук.

Інфільтратами та отруйними речовинами річки забруднюються і через несанкціоновані стихійні звалища. Береги карпатських рік вкриваються тоннами твердих побутових відходів. Вони стікають у води, і вже за кілька років, за прогнозами екологів, річки можуть перетворитися на плавучі звалища.

Така ситуація є зокрема у Косівському районі на річці Пістинька, яка впадає в Прут. Якщо рівень води підніметься на 10 метрів, що може статись після танення снігу чи сильних дощів, то весь бруд по річці попливе вниз. Через забруднення вмиратиме не лише річка, а й все живе що її населяє, наприклад карпатська форель, що мешкає вийнятково в гірських ріках.

Читайте також:  Від сьогодні на дороги Прикарпаття повертаються "радари"

Про страшну екологічну загрозу відкрито заявляють лише активісти. Місцеві чиновники про проблему говорити не хочуть. Через відсутність сміттєвих баків, машин для вивозу відходів та полігонів горе-господарі готові нищити власну природу. До полігонів, що розташовані за 50-100 км від населених пунктів доїжджають одиниці.

«Немає куди відвозити сміття. І це проблема не місцевих депутатів, голів, ця проблема ховається набагто вище. Треба на цій території знайти місце для полігону або сміттєпереробного заводу» – зазначає депутат Косівської райради від партії «ВОЛЯ» Петро Іванишин.

Народний депутат від партії «ВОЛЯ» Юрій Дерев’янко переконаний, що цю проблему треба вирішувати комплексно, а не перекладати її на місця.

«Кошти які сьогодні збирає держава з виробників упаковок, а це великі кошти, повинні йти на спорудження сміттєпереробних заводів, полігонів, так само як і кошти, які передбачені екологічною програмою – зазначив Юрій Дерев’янко. – Тому з одного боку має бути дисципліна і екологічна культура, з іншого боку ми повинні мати повноцінну інфраструктуру для роздільного збору сміття і його переробки».

 

 

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.