facebook

В Україні заборонили роботу російських платіжних систем, в тому числі «Юністрім» і «Золотої корони»

17 жовтня президент України Петро Порошенко указом підтвердив рішення Ради національної безпеки і оборони про продовження і введенні нових санкцій проти ряду фізичних і юридичних осіб з РФ.

112acfed97c8e426431d16859d165fe3

У список потрапили кілька найпопулярніших в країні російських систем грошових переказів, які українці використовували для переказу коштів між Україною і Росією, а також іншими країнами СНД.

Зокрема, указ ввів заборону на здійснення діяльності в Україні і скасував реєстрацію договорів резидентів України про участь у міжнародній платіжній системі «Золота Корона», платіжною організацією якої є РНКО «Платіжний центр». За даними НБУ за перший квартал 2016 року система займала перше місце за обсягом переказів з України за кордон (37% ринку) і друге місце за обсягом зарубіжних переказів в Україну (27%).

Також під заборону потрапила і міжнародна платіжна система «Юністрім», що входить до трійки за обсягом переказів з України (14%) і займає четверте місце за обсягом переказів в Україну (10%). Крім скасування реєстрації договорів, їй заборонили погоджувати умови і порядок діяльності в країні. У компанії «Юністрім» відмовилися прокоментувати ситуацію.

2-6

Крім того, під заборону потрапили такі міжнародні платіжні системи:

  • Anelik, якою управляє ТОВ КБ «Анелік РУ»;

  • «Колібрі» (колишня «Бліц») і її платіжна організація, якою керує «Сбербанк России», що входить в п’ятірку найбільших систем за обсягом переказів (9% ринку переказів з України і 4% в Україні);
  • Blizko, якою управляє АКБ «Связь-Банк»;
  • «Лідер» під керуванням НКО АТ «Лідер», що також входить в число великих систем (4% ринку переказів з України і 3% в Україні).

1-5VUdsI4oU7zoyxB6NvuRXA-1

Пізніше ситуацію прокоментували в Національному банку.

Грошові потоки будуть перенаправлені і будуть надходити в Україну через інші системи переказу коштів, в тому числі з Росії.

– заявила Олена Махаєва, начальник управління оверсайту платіжних систем НБУ виданню РБК (Україна).

Українські банки самостійно визначать терміни, в які завершать взаєморозрахунки з російськими системами грошових переказів. Після припинення діяльності останніх, в Україні залишаться ще 12 систем, створених в юрисдикціях інших країн.

Читайте також:  Українські заробітчани "штурмують" кордон з Польщею: з'явилися подробиці про перевірки та фото

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.