facebook

В одній зі шкіл Мукачева зафіксували гепатит А

Йдеться про єдину в Мукачеві школу з угорською мовою навчання – ЗОШ №3 ім. Ференца Ракоці ІІ.



6194d6a-gepatit-a-1-

Про це Голосу Карпат повідомили занепокоєні батьки школярів даного навчального закладу. Ранок п’ятниці для учнів одного з початкових класів у школі розпочався зі здачі крові на відповідний аналіз. У закладіі зафіксовано вже третій випадок захворювання на так звану “жовтуху”. При чому діти, які захворіли, навчаються у різних класах.

“Жовтуху вже виявлено у діток із трьох різних класів. Звичайно ми занепокоєні. До того ж є сім’ї, в яких діти ходять в різні школи, відвідують гуртки та позашкільні заняття, а, як відомо, час між інфікуванням та появою симптомів складає від двох до шести тижнів. Тому боїмося, щоб хвороба не розповсюдилась. До того ж нам невідомі результати аналізів, які робили в інших клаcах ще майже місяць тому”, – розповіли занепокоєні батьки.

Водночас, за словами очільниці Управління освіти Мукачева Катерини Кришінець-Андялошій це не єдина школа у якій виявили дане захворювання серед учнів. З її слів, “жовтуху” зафіксовано і в районі неподалік ромського табору.

Разом з тим, як зауважила Голосу Карпат очільниця Відділу охорони здоров’я Любов Мандзич наразі ситуація контрольована, загрози епідемії немає та проводяться відповідні необхідні заходи.

“Дійсно, з початку навчального року у ЗОШ №3 зафіксовано три випадки захворювання дітей на гепатит А. Перший випадок зафіксовано 6 вересня, а крайній 21 жовтня. Проте, запевняю, загрози епідемії немає. Батьки повідомлені, проводимо відповідні заходи, зокрема й обстеження крові з метою вчасного виявлення хвороби. Щодо випадків захворювання в районі ромського табору, то так, вони є, але ситуація контрольована. Працюють відповідні комісії із метою локалізації, нагляд за сім’ями у яких виявлено захворювання. Відомо, що у таборі є проблеми з водопостачанням, а це саме та хвороба, яка передається через недотримання правил гігієни. Причин для паніки наразі немає, це сезонний весняно-осінній спалах хвороби”.

Також Любов Мандзич наголосила на тому, що задля профілактики захворювання необхідно дотримуватися елементарних правил гігієни: мити руки, не пити воду з під крану, як це полюбляють робити школярі.

Читайте також:  У фотоконкурсі Sony World Photography Awards оголосили переможця від України

Довідка:

Гепати́т А (застаріле — хвороба Боткіна, інфекційний гепатит, епідемічний гепатит) — гостра інфекційна хвороба з ураженням печінки. Хвороба проявляється в усіх країнах світу, але через наявність високоефективної вакцини у багатьох країнах розвиненої медицини захворюваність зведена практично нанівець. Переважно у країнах третього світу хворіють діти та молоді люди.

У багатьох випадках захворювання перебігає майже або зовсім безсимптомно, особливо у дітей та молодих людей. Час між інфікуванням та появою симптомів складає від двох до шести тижнів. Якщо симптоми з’являються, вони, як правило, зберігаються протягом 1-4 тижнів у неускладнених випадках. Спостерігають нетривалу гарячку у перші 3 дні хвороби, слабкість, зниження апетиту, жовтяницю, в тяжких випадках — може бути блювання, біль у животі.Гостра печінкова недостатність виникає рідко та найчастіше її зустрічають серед людей з фоновими тяжкими хворобами.
Інфекція потрапляє в організм людини шляхом споживання їжі або води, забрудненої інфікованими випорожненнями. Молюски є частим джерелом інфікування гепатитом А, якщо перед вживанням в їжу їх недостатньо оброблено. Інфікування також можливе шляхом близького контакту з хворим. Зазвичай у дітей не виникає симптомів, але вони можуть інфікувати інших людей. Перехворівши один раз, людина набуває імунітет проти гепатиту А на все життя. Для діагностування хвороби необхідно зробити аналіз крові, оскільки її симптоми подібні до деяких інших хвороб. Хвороба належить до одного з п’яти відомих вірусів гепатиту: A, B, C, D та E.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.