facebook

Афера десятиліття: Як і хто привласнив спорткомплекс “Олімп”

Історія приватизації спорткомплексу «Олімп» в Івано-Франківську має давню історію. І ось через 12 років це питання знову отримало резонанс у суспільстві.

90_big (1)

Новий виток історії з будівлею розпочався на початку минулого місяця, коли під час сесії міської ради депутат Адріан Волгін заявив, що оголошує сухе голодування, щоб повернути спорткомплекс. Після двох діб акції, в ОДА зібралась комісія, яка створила робочу групу, щодо повернення СК «Олімп» у власність громади міста, інформує Бліц-Інфо.

Проте, перш ніж говорити про майбутнє спортивного закладу, варто згадати, яким чином він потрапив у приватні руки. У листопаді 2004 року фізкультурно-спортивне товариство «Колос», якому належав «Олімп» уклало угоду з ВАТ «Отинійська ПМК 150» – про реконструкцію котельні і ремонт аварійного перекриття басейну за 1 млн. грн. На початку січня 2015 року сторони підписали іпотечний договір і як заставу вказали саме приміщення спорткомплексу.

Через рік виявилось, що ПМК виконало роботи, але фізкультурники оплатили лише 9 тис. грн. з обіцяного 1 млн. 10 тис. грн. Оскільки грошей у «Колосу» не було, на наступний день ПМК подала звернення про стягнення майна і через два дні зареєструвала свої права на «Олімп» в ОБТІ. Вийшло, що ПМК фактично безкоштовно забрали приміщення, адже ремонт зробили для себе.

Почались три роки судової тяганини, аж поки в 2007 році судовим рішенням ПМК таки визнали добросовісним набувачем.

Варто зауважити, що рішення про укладання угоди було прийняте на засіданні президії обласної організації ФСТ «Колос». Проте, як виявилось, вони не мали права на укладення такого договору. В 2011 році Центральна рада спортивного товариства, якій і належало приміщення заявила, що  не надавала дозволу на укладення будь-яких договорів і навіть не знала про це.

«



Івано-Франківське КП ФСТ «Колос» АПК України виступало балансоутримувачем без права власності. Тому приймати будь-які рішення щодо укладення договорів стосовно переходу права власності на майно товариства, або таких, які б створювали передумови до можливого переходу права власності третім особам не мала права
»,- запевнили у Центральній раді товариства.

Також, Центральна рада ВФСТ «Колос» заявила, що про перехід права власності на СК «Олімп» на підставі договорів іпотеки їм не відомо.

Оскільки договір іпотеки підписували ті, хто не мав жодних прав на приміщення, залишається не зрозумілим, як суд визнав такий договір дійсним.

На директора дитячо-юнацької спортивної школи “Олімп” Михайла Марича була відкрита кримінальна справа про розтрату чужого майна шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем. Проте, не через передачу спорткомплексу, а тому, що він оплачував рахунки за електроенергію в той час коли «Олімп» вже був у власності ПМК. Та через закінчення строків давності справу закрили.

Багато запитань викликають і самі сторони, які заключали договір. Зокрема, кінцевим бенефіціарним власником ПАТ Отинійська ПМК-10 є відомий бізнесмен Віталій Заріцький. Другою стороною була президія обласного ФСТ «Колос» до складу якої входили скандальновідомий екс-регіонал Мирослав Карабін, директор ФСТ «Колос» Богдан Іваницький та директор ДЮСШ «Олімп» Михайло Марич.

Ось тут і з’являються підозри у доброчесності угоди. Зокрема  підозрілим є той факт, що син Михайла Марича Тарас, з 2015 року є керівником ТзОВ «Корпорація «Зіко» серед засновників якої значиться прізвища цілої родини Заріцьких, а бенефіціаром є батько Віталія Заріцького Богдан. Окрім того другий син Михайла Марича Володимир, є головою ГО «Івано-Франківська міська федерація більярду «Олімп»,  до складу засновників якої входить Ольга Заріцька. Виходить, що президія товариства змовилась і без відома справжніх власників приміщення, фактично безкоштовно відала спорткомплекс задля задоволення власних інтересів.

На цьому наголошували і спортсмени під час сесії обласної ради, коли Мирослав Карабін знову подавав свою кандидатуру на директора обласної ДЮСШ. Проте спортивна громадськість виступила проти. Зокрема стронгмен Назар Павлів нагадав депутатам, що саме Карабін причетний до продажу спорткомплексу «Олімп». Депутати не підтримали кандидатуру Карабіна на директора спортшколи, проте він досі залишається на посаді виконуючого обов’язки і тисне на підлеглих.

Як наголошують чиновники, основною проблемою є те, що Олімп вже перепродували і тепер важко буде його повернути. Ось тут і випливає ще одна цікава деталь ПАТ Отинійська ПМК-10, бенефціаром якої є Віталій Заріцький, продала спорткомплекс ТОВ «Інвестиційна компанія Прикарпаття», бенефіціаром якої є Богдан Заріцький (батько). Тобто споруда і надалі залишається у власності сім’ї Заріцьких.

Другу частину спорткомплексу Міносвіти викупило за 5 мільйонів і передало його у користування Прикарпатському національному університету. Після закликів віддати спортзал дітям, в університеті пояснили, що приміщення їм потрібне, адже там займаються студенти.  Проте керівництво університету готове виділити час для занять у залі дитячих спортивних шкіл.

Отже, поки що, залишається чекати на результати діяльності робочої групи, яка скаже чи варто франківцям сподіватися на повернення спорткомплексу «Олімп» .

Читайте також:  США посилили правила видачі віз на в’їзд до країни, затвердивши нові анкети

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.