facebook

Як перестати жити від зарплати до зарплати? 5 ефективних кроків

Велика кількість сімей з середнім доходом живуть від зарплати до зарплати і не знають, як вийти з цього кола, коли грошей вистачає лише на місяць. Якщо вам також знайома така ситуація, варто дізнатися про 5 способів, які сприятимуть вирішенню проблеми.

Finance

Відстежуйте ваші витрати

Першим кроком, який дозволить вам зберегти гроші, буде точний підрахунок ваших доходів та витрат щомісяця. Перевірте рух грошей на вашому банківському рахунку. Зараз всі банки надають таку інформацію в зручній формі. Записуйте, скільки ви витрачаєте щомісяця, і не забувайте ні про що. Включайте погашення кредиту чи іпотеки, витрати на комунальні послуги, їжу, одяг та інше. Це дасть вам розуміння того, на що ви витрачаєте коштів найбільше, та де можна зекономити.

Складіть бюджет


Наступним кроком є створення чіткого плану, куди і скільки можна витрачати грошей. Ви повинні знати, скільки ви витрачали в минулому, і вирішити, наскільки можна скоротити витрати по кожній статті в майбутньому.

Чим більше виключите витрат, тим більше грошей у вас залишиться в кінці місяця. Також дотримання бюджету буде вас дисциплінувати. Якщо вам вдасться слідувати такому плану, це допоможе побудувати власну фінансову точку опори та отримати високий рівень фінансової свободи в майбутньому.

Створіть надзвичайний фонд

Коли грошей небагато, раптові великі витрати можуть бути катастрофічними для сімейного бюджету. Тому варто переконатися, що бюджет, який ви будуєте, має таку статтю витрат як надзвичайний фонд. В ідеалі його розмір має бути як 3-6 ваших місячних зарплат, але почати можна з малого – наприклад, відкладати по 500 гривень щомісяця, поступово збільшуючи цю суму.

Позбудьтеся боргів

Борги – це тягар, який обмежує вас і не дає фінансової свободи. Пам’ятайте , що на кожну гривню, яку ви берете у борг зараз, вам нараховується певний відсоток, і у сумі ви повинні будете віддати набагато більше. Тому виплати по будь-яким існуючим боргам повинні бути у вас в пріоритеті, щоби швидше позбутися кредитних зобов’язань.

Читайте також:  В Україні зростуть зарплати: коли і скільки зароблятимемо

Підвищіть власний дохід

До тих пір поки у вас є кредит чи іпотека, вам потрібно буде вживати додаткових заходів, щоб залучити більше коштів. Це означає, що ви повинні шукати тимчасову роботу, започаткувати свій бізнес або додатково працювати на вашій основній роботі. Це нелегко, але пам’ятайте: ваша кінцева мета – звільнити себе від циклу «від зарплати до зарплати». Зрештою, фінансова свобода значить набагато більше ніж коштує.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.