facebook

До Франківська привезли історію королеви Франції Анни Ярославни (ФОТО)

Виставка триватиме з 19 листопада по 1 грудня.

anna-3

 

У галереї сучасного мистецтва “Арт на Мур” фортечної галереї Бастіон у Франківську відкрили виставку “Анна Київська: історія і сьогодення”. На виставці представлені артефакти, пов’язані з епохою та іменем доньки Ярослава Мудрого  – королеви Анни.

anna-5

“Анна Київська – легендарна королева Франції українського походження, особистість парадоксальна. – говорить модератор проекту Володимир Єшкілєв



. – В жодному давноруському літописі її не згадують, зате вона залишила свої сліди на сторінках історії Європи. Є навіть момент, який пов’язує її з Франківськом. Колись святим покровителем нашого міста вважався святий Вінсент. І пам’ять Анни Київської у Санлісі в абатстві святого Вінсента досі зберігається, по ній правлять поминальні служби. Анна була засновницею і меценаткою цього абатства”.

anna-6

20 листопада франківців запрошують на тематичні освітньо-пізнавальні лекції і майстер-класи.

anna-16

12:00-13:30 Малюємо Анну Київську на склі. Для дітей від 8 років.

14:00-15:30 Мозаїка. Для дітей від 7 років.

16:00-17:30 Як писали в давнину. Для дітей від 6 років.

anna-7

Виставковий проект “Анна Київська: історія і сьогодення” має на м еті популяризувати ім’я та здобутки королеви Франції Анни Ярославни. На виставці представлені репліки, зображення собору, інтер’єри, які бачила Анна, костюми тієї епохи, мозаїку та картини художника Слєпченка.

anna-3

Директор національного заповідника Софія Київська Неля Куковальська зазначає, що одним з цікавих елементів експозиції є підпис Анни Ярославни на стіні Софіївського собору Києва. Залишаючи свій підпис в храмі, людина зверталася до Господа з проханням про заступництво, захист від бід і спасіння душі.

anna-10

Навіть після 15 років перебування на заході Європи вона підписувала королівські документи кирилицею.

“Анна Київська покинула Київ і приїхала до Франківська, щоб показати ту історію, яка, може, не всім доступна, але ми маємо про неї говорити, – говорить директор. – Ця відома історична постать зробила для Європи надзвичайно багато. Кров Анни Ярославни тече майже в усіх  монарших родах Європи”.

anna-11

Куратор проекту – Олександра Коваль. Проект підтримали благодійний фонд “Україна інкогніта”,Віктор Вінтоняк з видавництвом “Мантикора”, міжнародний фестиваль сучасного мистецтва Porto Franko.

Довідка. За матеріалами Вікіпедії:

Анна Ярославна (також у країнах Західної Європи Анна Київська; близько 1032 — після 1075) — середня дочка Великого князя Київського Ярослава I Мудрого та його другої дружини Інгігерди (Ірини) — дочки короля Шотландії і Швеції. Онука по матері Улофа III Шетконунга, друга дружина французького короля Генріха I Капета, королева Франції, мати майбутнього короля Філіпа І. В історії цієї країни вона залишилася як прабаба майже 30 французьких королів.

У давньоруських джерелах Анна зовсім не згадується. Життєпис реконструюється винятково на підставі звісток французьких середньовічних хронік і документів.

Королева Анна привезла до Франції не тільки дорогоцінний посаг, а й високу культуру, її тут шанували і поважали. Папи Миколай II та Григорій VII писали до неї листи, в яких висловлювали шанобливу увагу. Папа Микола II відзначав доброту, благодійність, побожність Анни, просив її впливати на Генріха I.

Читайте також:  Прикарпаття - у «червоній» зоні з 26 лютого

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.