facebook

Путінська банда заставляє військових звільнятися і йти в Україну воювати “добровольцями”!

Борець проти путінського режиму Ілля Яшин на своїй сторінці у “Facebook” розповів, як іде підготовка доповіді Нємцова «Путін. Війна».

Вдалося поспілкуватися з людьми, які були джерелами Нємцова. Джерела ці представляють інтереси родичів загиблих солдатів, яким не виплачують обіцяні компенсації



. Наприкінці січня вони неформально звернулися до Нємцова, щоб він чинив тиск на Міноборони і допоміг добитися виплат. За їх словами, масово російські солдати гинули на сході України в два періоди.

Перша хвиля трун пішла до Росії влітку минулого року, коли українська армія пішла в наступ і звільняла один за іншим міста в Донецькій і Луганській областях. Наступ було зупинено після прямого втручання частин російської армії. Коли приховувати присутність в зоні конфлікту російських військових стало неможливим, Міноборони постфактум придумало версію, що всі вони поїхали воювати в свою законну відпустку. Але в «відпустки» вони прихопили з собою зброю та бойову техніку. Цю інформацію, до речі, свого часу публічно озвучив в інтерв’ю газеті «Завтра» Ігор Гіркін, який першим ввів у політичний обіг термін «відпускники» і прямо визнав їх вирішальну роль у контрнаступі сепаратистів.

Незабаром після цього були підписані перші мирні домовленості в Мінську. Однак перед цим на території України йшли дійсно масштабні бойові дії між українськими та російськими частинами. Значні втрати були з обох сторін, особливо під Іловайськом. Складно оцінити точну кількість загиблих солдатів з російського боку, але, судячи з усього, в наші міста повернулося не менше 150 трун з позначкою «Вантаж-200».

Цю інформацію не вдалося приховати, і журналісти тоді пролили світло на цю ситуацію. Однак, на подив багатьох, протидіяли незалежному розслідуванню не тільки офіційні влади, а й сім’ї загиблих солдатів. За інформацією джерел Нємцова, це пояснюється тим, що родичі отримали в якості компенсації значні кошти – по 3 мільйони рублів. Одночасно вони давали підписки про нерозголошення під загрозою кримінального переслідування.

Читайте також:  Чоловік із Ужгородського району побував на власному пoxoрoнi

Друга хвиля трун масового пішла до Росії в січні і початку лютого 2015 року. За нашою оцінкою, у цей період на сході України загинуло не менше 70 військовослужбовців російської армії. Це було пов’язано з ескалацією конфлікту і запеклим протистоянням, зокрема під Дебальцеве. На відміну від минулого року, цього разу російські солдати перед відправкою на Донбас офіційно звільнялися зі збройних сил на вимогу керівництва. Таким чином, планувалося приховати участь російської армії у бойових діях, виставляючи солдатів добровольцями. Під чесне слово командирів частин військовим гарантували, що в разі поранення або загибелі їх родичам будуть перераховані грошові компенсації.

На практиці ж ніяких компенсацій на цей раз родичі не отримали. Командири розводили руками і посилалися на начальство. Офіційно звертатися за компенсацією можливості не було, так як формально загиблі солдати вже не були військовослужбовцями.

Зібравши всі ці дані, ми опинилися в скрутному становищі. Джерела Нємцова, хоч і з труднощами, але погоджуються спілкуватися неформально. Однак передавати будь-які документи вони дуже бояться. Ще більше вони бояться виступати публічно. На багатьох родичів йде постійний тиск, і бояться вони не тільки кримінальних справ, а й фізичної розправи. «Якщо вже Нємцова розстріляли біля стін Кремля, то з нами в Іваново можуть зробити взагалі що завгодно. Ніхто й не помітить», – кажуть люди. Навіть вимагати обіцяні їм гроші родичі вже побоюються: життя і здоров’я дорожче.

Втім, всі ці труднощі були очікувані, ми до них готувалися, і роботу над доповіддю не зупинили. Підготовка тексту виходить на фінішну пряму, доповідь буде опублікована вже в квітні.

Джерело – https://www.facebook.com/yashin.ilya/posts/823967384323575:0

Шукайте деталі в групі Facebook