facebook

“Нехай посидить, мозок їй прочистимо”. Росіянка, яку засудили за СМС, розповіла про свою справу

Її визнали винною у держзраді через повідомлення про відправлення військової техніки до Грузії. Росіянка Оксана Севастіді, засуджена до семи років позбавлення волі за СМС про підготовку війни РФ з Грузією, розповіла ЗМІ за що її заарештували в 2015 році. За її словами, вона бачила, як в Сочі на поїзді везли військову техніку.

385214654

 

“Там було дуже багато відпочивальників, вони робили фотографії. Чомусь нікого за це не посадили. А я щойно відправила смс. І це було в квітні 2008 року, а не в серпні, як стверджувало обвинувачення. Грузино-осетинський конфлікт тоді ще не розпочався”, – сказала вона в інтерв’ю Медузі.

Хроніка затримання Сущенка Севастіді уточнила, що вона відправила повідомлення синові свого колишнього начальника чергової частини позавідомчої охорони в Абхазії, де вона жила до переїзду в Сочі. “Я не припускала, що в 30 років він може працювати вже в такій організації (за деякими даними, співробітник служби держбезпеки Грузії). Я знаю, що він працював у міліції в Грузії, він пропонував мені допомогти з працевлаштуванням, якщо б я переїхала.

Але я сказала, що із Росії нікуди не поїду. Я розповіла про це мамі, їй 69 років, а вона потім — слідчому. Усі мої слова перевернули, ніби знайомий мене завербував”, – заявила жінка. Також засуджена за держзраду розповіла, як її затримали 2015 року. Їй зателефонували з ФСБ по Краснодарському краю і запросили “поговорити” – розмова мала стосуватися громадянства її чоловіка, який відмовився від грузинського громадянства і прийняв російське. “Я поїхала до них у відділ в Сочі.

Потім мене на машині повезли до Краснодара. Співробітники служби держбезпеки, які мене супроводжували, були впевнені, що там зі мною поговорять і відпустять. Але мене привезли у відділ до Краснодару, і я більше не бачила свободи. Спочатку заарештували на дві доби, 16 січня винесли постанову про арешт на два місяці. І понеслося: ще два місяці, ще два місяці — на термін слідства”, – згадує Севастіді.

Читайте також:  COVID-19 в Італії: з останню добу померли 793 людини (відео)

Вона також зазначила, що не чекала вироку терміном на сім років. “І з розмов зі слідчим — і моїх, і мами — я зрозуміла, що протримають мене недовго. Вони говорили: “Рік нехай посидить, мозок їй прочистимо, буде знати, що можна писати, а що ні”. Я не думала, що буде такий вирок”, – сказала засуджена і додала, що їй на суді не дали слова для виправдання.

“Прокурор мені навіть слова не дав сказати на своє виправдання. Усе зібрали в один день: і останнє слово, і дебати сторін, і вирок. Все було швидко і зім’ято, як уві сні. І тут я крізь серпанок почула: “Сім років”, – розповіла Севастіді. Раніше російський активіст Ільдар Дадін розповів про страшні тортури в колонії, куди його посадили на три роки за організацію мітингів у Росії.

7 грудня 2015 року Басманний суд Москви засудив Ільдара Дадина до трьох років загального режиму. 31 березня 2016 Мосміськсуд знизив строк до 2,5 років позбавлення волі. Дадін, який підтримував Україну, став першим, кого в Росії засудили за проведення мітингів. Зокрема, його вважають винним у порушеннях під час участі в протестних акцій 6 і 23 серпня, а також 13 вересня і 5 грудня 2014 року.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.