facebook

В Україні знову подорожчають алкоголь, сигарети і паливо

Шкідливі звички поповнять держбюджет. Парламент знову підвищить акцизи на алкоголь і тютюнові вироби. Подорожчає також дизельне паливо. Перші нові цінники можуть з’явитися вже в січні.

ciny_bd7e7

Міцні алкогольні напої подорожчають на 20%, слабоалкогольні – на 12, а тютюн відразу на третину.



У Міністерстві охорони здоров’я переконані, що високі ціни відлякають українців.

Костянтин Красовський, завідувач відділом контролю над тютюном та алкоголем Інституту стратегічних досліджень МОЗ, каже:

Підвищення цін, акцизів на алкогольні вироби зменшує їх споживання. Зменшує пов’язану з алкоголем смертність. В тому числі, отруєння алкоголем. Дані Держкомстату свідчать, що смертність від усіх пов’язаних з алкоголем причин в останні роки зменшилася. По-перше, через цінову доступність, через акцизну політику, по-друге, доходи у населення зменшилися. Люди менше п’ють.

За оцінками аналітиків, ціна на пляшку горілки підскочить на 10-12 гривень, коньяку майже на 25, а пива – на 2 гривні. За пачку сигарет доведеться заплатити на три гривні більше.

Однак радості МОЗ експерти не поділяють. Переконують – пити люди не кинуть. Будуть шукати дешевший алкоголь на чорному ринку.

Ігор Товкач, аналітик ринку алкогольних напоїв консалтинг-агентства «Марс», сказав:

Є велика частина тих, хто вживає надмірно. Ось на них це не діє. Вони шукають інші способи. Це можуть бути настоянки лікарські, це контрафактний алкоголь, який сьогодні коштує 17-20 гривень за пляшку вже в роздріб

Представники тютюнових компаній навпаки радіють: «тіньових сигарет» стане менше. Ще три роки тому чорний ринок оцінювали на рівні 8 відсотків, а вже в квітні цього року на нього припадало менше відсотка.

Олександр Когут, директор відділу корпоративних питань і комунікацій «JTI Україна», сказав:

З одного боку важливу роль в цій тенденції зіграли спільні зусилля органів влади та тютюнової галузі в боротьбі з тіньовим ринком. З іншого – девальвація гривні зробила нелегальну торгівлю сигаретами в Україні економічно невигідно.

Тим часом, літр дизельного палива Євро-4 Євро-5 подорожчає приблизно на гривню, порахували аналітики. Відзначають: в цьому є і позитив. Влада планує об’єднати податковий збір з палива, проданого в роздріб, так званого «з пістолета», з основним акцизом. Це призведе до закриття багатьох нелегальних АЗС і поверне в бюджет майже 2 мільярди гривень.

Читайте також:  На Рівненщині внаслідок зсуву піску загинув восьмирічний хлопчик

Артем Куюн, аналітик консалтингової групи «А 95», уточнив:

Цей збір практично не піддається адмініструванню. Його сплата доходить в кращому випадку до 30-40%. Тільки великі оператори платять його. Тому що його дуже легко не платити. І це спричинило зростання, збільшення нелегальної торгівлі.

Якщо відповідний законопроект в цілому знайде підтримку депутатів в сесійній залі 22 грудня – дизельне паливо подорожчає вже в січні, а міцні напої і сигарети – в квітні.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.