facebook

Порошенко зобов’язав усіх ФОПів платити по 704 гривні на місяць незалежно від доходів

Президент України Петро Порошенко підписав поправки до податкового кодексу, згідно якому всі фізичні особи – підприємці зобов’язані платити ЄСВ (єдиний соціальний внесок) по 704 грн на місяць незалежно від рівня доходів.

Відповідна інформація розміщена на сайті Верховної Ради у вівторок 27 грудня.

617566_20161227221031

Згідно з новими нормами, вже з 1 січня 2017 року окремі категорії ФОП, зокрема другої і третьої груп, будуть змушені платити єдиний соціальний внесок 704 гривень на місяць, навіть якщо тимчасово не мають ніякого прибутку.

Раніше підприємець, коли в певному періоді мав прибуток, то платив 5% податок і єдиний соціальний внесок. Якщо ж руху коштів не було, то платити не було необхідності.

“Справді, 1 січня набудуть чинності зміни до закону “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування”, які вплинуть на правила сплати єдиного соціального внеску ФОПами”, – розповідала раніше юрист ЮФ “Василь Кісіль і Партнери” Тетяна Бережна



. За її словами, на сьогодні і до кінця року зареєстровані ФОПи, які не отримують доходи в звітному місяці, не зобов’язані сплачувати єдиний соціальний внесок.

“Щоб в новому році не платити ЄСВ “з повітря”, ФОПам без доходів потрібно припинити державну реєстрацію як фізичної особи-підприємця до 1 січня 2017 року. Однак не варто забувати, що на сьогодні закон, яким вносяться такі зміни, ще не підписаний президентом, а його остаточна редакція ще не опублікована”, – підсумувала вона.

Юрист ICF Legal Service Валерія Митюшіна зазначала, що зобов’язання сплачувати єдиний соціальний внесок незалежно від наявності доходу становитиме незручності для деяких категорій ФОП (наприклад, для “сплячих” підприємців, які тимчасово призупинили свою діяльність). “Для ФОП, що належить до першої групи спрощеної системи оподаткування, держава встановила належну до сплати суму ЄСВ за себе в розмірі не менше 0,5 мінімального страхового внеску, тобто 352 грн на місяць. Ці місяці будуть зараховуватися до страхового стажу для нарахування пенсій пропорційно сплаченому ЄСВ”, – пояснює юрист.

Читайте також:  Страшно коментувати побачене! Готуйтеся до цих подій в новорічні свята, - таролог Людмила Хомутовська

Однак, зазначала вона, новий закон містить і позитивні нововведення для бізнесу.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.