facebook

Чеський суд постановив, що кидання яєць у президента не є злочином

Районний суд Праги ухвалив, що дії демонстранта, 17 листопада 2014 року, який закинув яйцями президента Чеської республіки Мілоша Земана, не є кримінальним злочином. Суд постановив, що цей вчинок заслуговує адміністративного покарання.
_93210074_7778cfda-373b-456f-9623-6da9e597f9da
Цей протест під час виступу Земана в Празі з нагоди 25-річчя падіння комуністичного режиму спочатку розцінювали, як злочин проти принципів громадянського суспільства.

Поліція вважала, що кидання яйцями в президента, є протизаконними діями й передала його справу на розгляд до адміністрації району Прага-2.

У відомстві прийшли до висновку, що дії мітингувальника не мають ознак злочину, ба навіть, проступку.

Однак пізніше районна влада переглянула своє рішення й повернули справу поліції. У жовтні 2016 року справа надійшла в прокуратуру району Прага-2, а потім до суду.

Сьогодні він виніс свій вердикт, постановивши, що кидання в президента яйцями є провиною, яка карається в адміністративному порядку, повідомила Česká televize.

Президента Чехії Мілоша Земана освистали й закидали яйцями у 2014 році, коли він виступав у Празі з нагоди 25-річчя падіння комуністичного режиму.

Демонстранти закликали пана Земана до відставки й показували йому символічні червоні картки. Невдоволення мітингувальників викликали попередні висловлювання пана Земана про “оксамитової революції”, а також позиція глави держави щодо Росії.

Охоронці намагалися захистити пана Земана й гостей із допомогою парасольок, проте одне яйце потрапило в президента Німеччини Йоахіма Гаука, який стояв на трибуні поруч із главою Чехії.

“Ми не будемо втручатися в поліцейське розслідування й у жодному разі не маємо наміру закликати до якого-небудь покарання”, – коментував тоді розслідування інциденту прес-секретар чеського президента Іржі Овчачек.

У листопаді 2016 року група із 60 депутатів чеського парламенту, до якої увійшли представники правлячих і опозиційних партій, виступила з пропозицією повернути в республіканське законодавство кримінальне покарання за публічну образу глави держави.

Читайте також:  В Уругваї зазнав аварії аргентинський літак: 10 людей загинули

Пізніше, зіткнувшись із критикою з боку політиків і представників громадськості, значна частина депутатів відкликали підписи під законопроектом.

Екс-міністр юстиції Іржі Поспішил заявив, що ідея повернення подібного покарання “схожа на повернення до комуністичних часів”.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.