facebook

Депутати проінспектували озеро, в якому “втопили” 6 мільйонів гривень

Депутати Івано-Франківської обласної ради проінспектували озеро у Тлумачі, на очищення якого протягом останніх років було виділено понад 6 мільйонів гривень. Цього року з обласного фонду охорони навколишнього середовища на покращення технічного стану та благоустрою озера виділено ще майже один мільйон гривень




dsc_0891_f9e3d

Також 35-ою сесією Івано-Франківської обласної ради зі спеціального фонду обласного бюджету на погашення кредиторської заборгованості, зареєстрованої в органах Державної казначейської служби України в області за виконання робіт, пов’язаних з поліпшенням технічного стану та благоустрою водойми в Тлумачі, виділено 1,025 мільйона гривень.

Група депутатів обласної ради у складі Сергія Адамовича, Ярослави Ульванської та Ганни Беляшової виїхали на озеро в місті Тлумач, щоб на власні очі побачити, як були використані понад 6 мільйонів гривень, передбачених на очищення озера та його благоустрій.

Під’їжджаючи до озера, депутати одразу ж звернули увагу на широку пішохідну доріжку, вимощену бруківкою. За словами Сергія Адамовича, за кошти, витрачені на бруківку, можна було б відремонтувати кілька шкіл в області.

Загалом, пішохідна зона внаслідок виконаних робіт на березі озера значно розширилась. Депутати припускають, що на цій ділянці планується розташування якогось МАФу, швидше за все літнього майданчика від колиби, яка знаходиться поблизу озера.

Інша частина берега відділена ровом. На ділянці проведено зрізку дерев, частину з них уже викорчували. Ймовірно, там розташовуватиметься пляж, облаштуванням якого мала займатися компанія “Карпатнафтобуд”.

Нагадаємо, у 2013 році з “Карпатнафтобудом” був укладений договір вартістю 4,23 мільйонів гривень. Згідно з технічним завданням, компанія повинна була займатися облаштуванням пляжу, видаленням чагарників, влаштуванням покриття дна.

Наразі працівники невідомої структури продовжують зрізку дерев на прилеглій до озера території. Чоловіки, які займалися валкою дерев, не захотіли спілкуватися ні з депутатами, ні з журналістами і повернулися на свої робочі місця після того, як останні покинули територію озера.

Читайте також:  Обласне управління юстиції отримало нового керівника (відео)

Відзначимо, що робітники зрізають, на перший погляд, здорові дерева, частина зрізаних стовбурів уже вивезена. На ділянці залишились лише пеньки і купи з гіллям.

Сама територія озера доволі чиста, у воді трапляються поодинокі стебла сухого очерету. Біля берегів у двох місцях утворилися сміттєві плями. Проте прилегла до озера територія з усіх сторін перетворена на стихійний смітник. Між деревами та у траві поблизу озера розкидані поліетиленові пакети, пляшки від алкогольних напоїв, води, олії, побутової хімії, упаковки від продуктів харчування тощо.

Водовідвідний канал, який згідно з технічним завданням мав бути очищеним, зовні заріс очеретом та іншою рослинністю, про його стан всередині без висновків фахівців говорити неможливо.

Поблизу каналу знаходиться колодязь із трубами, які регулюють рівень води, що відводиться з озера. Доступ до вентиля відкрий, потрапити у колодязь та регулювати рівень води у Тлумацькому озері може будь-хто.

За словами депутата обласної ради Ярослави Ульванської, питання доцільності виділення та використання коштів на чищення та благоустрій озера у Тлумачі має перевірити прокуратура.

Депутати планують включити питання використання коштів на утримання озера в Тлумачі у порядок денний наступної сесії обласної ради.

До цього часу Сергій Адамович, Ярослава Ульванська та Ганна Беляшова подаватимуть запити на отримання інформації про витрати до розпорядника коштів.

“Вони (розпорядники коштів – Ред.) були зобов’язані перевіряти стан виконаних робіт – говорить Ульванська, – іншого виходу нема”.

Голова постійної комісії обласної ради з питань екології, раціонального природокористування, рекреації та розвитку туризму Андрій Троценко повідомив КУРСу, що розробкою проектно-кошторисної документації на роботи, пов’язані з поліпшенням технічного стану та благоустрою водойми у місті Тлумач, на які виділено 950 тисяч гривень, займалася Тлумацька РДА, вона і є розпорядником коштів.

Читайте також:  Чоловік на Прикарпатті опинився в лікарні через укус змії

За словами Андрія Троценка, екологічна комісія тільки затверджує пакет документів, який попередньо розглядається районною державною адміністрацією, облдержадміністрацію та юридичним відділом обласної ради.

джерело http://kurs.if.ua/news/deputaty_proinspektuvaly_ozera_v_yakomu_vtopyly_6_milyoniv_gryven_16904.html

Шукайте деталі в групі Facebook