facebook

Олександр Олесь в 1931 году: Коли Україна за право життя з катами боролась, жила і вмирала, Європа мовчала

Народжений в 1878 році в Сумській області, який навчався в Харкові український прозаїк і поет Олександр Кандиба (писав під псевдонімом Олександр Олесь), в 1931 році написав вірш “Пам’ятай”, присвячене подіям в Україні та реакції Європи на них. Після революції 1919 року письменник виявився за кордоном і важко переживав події, що відбуваються на його батьківщині. Він помер в 1944 році в Празі незабаром після отримання повідомлення про загибель сина Олега Ольжича, діяча Організації українських націоналістів, який загинув під час допиту в гестапо. Редакція “ГОРДОН” публікує текст вірша Олександра Олеся без скорочень мовою оригіналу.

88_tn

Александр Олесь (Александр Кандыба)
Фото: history.sumynews.com

Пам’ятай


Коли Україна за право життя
З катами боролась, жила і вмирала,
І ждала, хотіла лише співчуття,
Європа мовчала.

Коли Україна в нерівній борьбі
Вся сходила кров’ю і слізьми стікала
І дружної помочі ждала собі,
Європа мовчала.

Коли Україна в залізнім ярмі
Робила на пана і в ранах орала,
Коли ворушились і скелі німі,
Європа мовчала.

Коли Україна криваві жнива
Зібравши для ката, сама умирала
І з голоду навіть згубила слова,
Європа мовчала.

Коли Україна життя прокляла
І ціла могилою стала,
Як сльози котились і в демона зла,
Європа мовчала.

22.08.1931

3 січня видання ZN.UA повідомило про ексгумацію на Ольшанському цвинтарі Праги останків українського письменника Олександра Олеся. На цьому місці поховали громадянина Чехії українського походження Володимира Михайлішина, діяча діаспори, вносившего ренту за могилу літератора. На похованні наполягав син Михайлішина Роман.

Президент України Петро Порошенко доручив МЗС втрутитися в ситуацію. У МЗС України заявили, що останки письменника знаходяться в депозитарії кладовища, і родичі Олександра Олеся, які проживають в Канаді, повинні вирішити, де буде перепоховано тіло.

Читайте також:  “Ох, нелегка ця робота”: Зеленського жорстко висміяли у мережі віршем про тварин та дзвінки українців до НАБУ

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.