facebook

Щедрий вечір: зустрічаємо Старий Новий рік

Після 1918 року, коли в Росії було введено нове літочислення, виникла традиція в ніч з 13 на 14 січня знову зустрічати Новий рік.

Про це передає UkrMedia.

288935_1

За старослов’янським календарем останній день року – День Святої Меланії (Маланьї) – в народі називається Щедрий (Васильєв вечір або Коляда. Для багатьох віруючих людей Старий Новий рік має особливе значення, оскільки відсвяткувати його вони можуть лише після закінчення Різдвяного посту.

Хранителі традицій кажуть, що Щедрий вечір треба зустрічати не просто гуляннями, а суцільним карнавалом з чоловіком, який перебраний на Маланку. У переддень Нового року за старим стилем будинок повинні відвідати щедрувальники, які традиційно “водять козу”.

З Маланьєй пов’язане поняття достатку, великих приготувань. Звідси пішла приказка «Як на Маланьїне весілля». Вважалося, що щедрий (багатий) стіл забезпечить господареві добробут на весь рік. У цей вечір готували Щедру кутю, яку заправляли смальцем. Цінувалися і страви зі свинини, тому що святий Василь вважався покровителем свинарів.

На Василя, як і на Різдво, готують кутю, яка називається щедрою. Варити її потрібно рано вранці, при цьому, ретельно стежачи за процесом – у давнину вважалося, що якщо кутя вилізе з горщика або сам горщик трісне, бути біді. Тому якщо кутя вдавалася, її з’їдали дочиста, якщо ж збувалася якась з поганих прикмет – викидали разом з горщиком, бажано в ополонку.

До новорічної вечері, як і на Різдво, прийнято сідати всією родиною. Дуже важливо, щоб одяг цього дня був ретельно випраній і чистий. Після вечері було прийнято ходити до сусідів і попросити один в одного прощення за можливу провину один перед одним, аби Новий рік зустріти в мирі та злагоді.

Читайте також:  День Святого Миколая 19 грудня: що суворо заборонено робити у велике свято

Хлопці в цей вечір могли отримати другий шанс – якщо сватання для якогось хлопця пройшло невдало, і він отримав відмову, у вечір напередодні Нового року він міг повторити спробу.

Святий Василій святкується на восьмий день Святок, у самий розпал святочних ворожінь. “Загадає дівиця красна під Васильо – все збудеться, а що збудеться – не минеться!” – говорили в народі.

В цей день проводилися святочні ворожіння – вважали, що саме у Василів день будь-яке ворожіння збудеться.

Щоб створити атмосферу, дівчата збираються в окремій кімнаті в максимально можливій кількості, запалюють свічки, витягують з різних кутів припасені заздалегідь святочні атрибути і починають…

Ворожіння на кільці, хлібі та гачку: перераховані три речі складають у посудину разом з шматочками хліба, вуглинками, камінчиками та іншими дрібними предметами. Посудина накривається рушником, після чого кожна панночка не дивлячись тягне першу-ліпшу річ (витягнені потім повертають в посудину). Якщо витягне хліб – чоловік буде багатий, якщо кільце – красень, якщо гачок – інвалід чи бідняк.

Ворожіння на паличках проводиться аналогічним способом. Три палички – синя, червона і біла, – поміщаються в посудину. У перший раз тягнуть, визначаючи спроможність майбутнього чоловіка. Червона паличка означає багатого, біла – достатнього, синя – бідняка. Вдруге досліджують його зовнішні дані: червона – красень, біла – звичайний, синя – некрасивий або з фізичними вадами.

Ворожіння на цибулинах проводиться так: всі дівчата беруть по цибулині і поміщають їх корінцями у воду, після чого спостерігають – чия цибулина раніше дасть зелені паростки, тій дівчині раніше бути заміжня.

Ворожіння по собакам. Дівчина залишається в кімнаті одна, після чого туди впускають собаку. Якщо собака відразу підбіжить до дівчини, то сімейне життя буде щасливим, якщо стане спочатку нюхати підлогу – то чоловік буде сердитим, а сімейне життя – нещасною, якщо собака почне пеститися – то й чоловік буде ласкавим.

Читайте також:  Вербна неділя 2021: що суворо заборонено робити в цей день

Ворожіння на рушниках. За вікно вивішували на ніч рушники – чиє до ранку виявиться вологим, тій дівчині бути в цьому році заміжня.

Ворожіння на іменах перехожих. Потрібно вийти з будинку і покликати першого зустрінутого людини чоловічої статі, запитавши, як його ім’я. Яке ім’я назве – так і зватимуть майбутнього чоловіка.

Ворожіння по черевички. Дівчата викидали за ворота будинку черевичок або туфельку. В який бік носком впаде черевичок, в тій стороні і бути дівчині заміжня. Якщо ж черевичок впаде носком до будинку, то цього року дівчина заміж не вийде.

Ворожіння на гребінці. Перед сном дівчина кладе під подушку гребінець зі словами: «Суджений, ряджений, прийди і розчеши мені волосся». Якщо уві сні бачить, як чоловік розчісує їй волосся, то в цьому році заміжня за тим чоловіком, який приснився.

Ворожіння на розмовах. Ходили підслуховувати під вікнами у сусідів і з того, що чули, судили про майбутнє заміжжя. Якщо в хаті бранились – то чоловік буде сердитий, якщо сміялися – веселун, якщо випивали – п’яниця, і т. д.

Ворожіння по книзі. Для цього береться книга і кожна дівчина по черзі задає питання, а потім називає номер сторінки і рядок (знизу або зверху), де міститься відповідь. Відповідь прочитується в книзі. Для ворожіння чудово підходять твори класиків російської літератури (тільки обережно з Достоєвським! А ось Толстой чи Пушкін просто ідеальні). Формулювати питання краще так, щоб він припускав розгорнуту відповідь, а не «так-ні».

Також в цей день…

У 1854 році американець Ентоні Фосс з Філадельфії запатентував акордеон.

1869 – на території нинішньої України введена підписка на періодичні видання.

Читайте також:  Сповідь закарпатки: Ти була такою красивою жінкою! А тепер подібна до старої ганчірки. Гuдка, не доглянута

1872 – у Росії при Географічному суспільстві починає роботу Служба погоди.

1881 – косметична компанія «Віндзор» випускає перший в світі туристичний гігієнічний набір. Так називається маленька елегантна гобеленова сумочка з набором бритв, помазков, туалетної води і мила. Незабаром англійці кликнуть набір «джентльменським».

1931 – народився Аркадій Вайнер, письменник. Разом з рідним братом Георгієм Вайнером Аркадій написав безліч детективних творів («Ера милосердя», «Візит до Мінотавра», «Гонки по вертикалі»).

1954 – народився Олексій Глизін, російський співак, учасник груп «Самоцвіти», «Веселі хлопці».

1962 – кутюр’є Ів Сен Лоран в Парижі уявляє свій винахід – колготки.

1977 – народився Орландо Блум, американський актор («Пірати Карибського моря», «Володар кілець»).

Іменини відзначають: Меланія, Петро.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.