facebook

«Івано-Франківський Чорнобиль» за крок до «вибуху»

В Івано – Франківську назріває чергова екологічна катастрофа. Про це на своїй ФБ-сторінці написала відомий громадський активіст та блогер Ольга Бухальська. Мова йде про внесення на розгляд сесії міської ради проекту рішення «Про надання дозволу на коригування детального плану території в межах вулиць Ленкавського – Романа Левицького – набережної ім. В.Стефаника – Ясінських – Кривоноса в м.Івано-Франківську», територія колишнього шкірзаводу.

Необґрунтованими дозволами та хаотичними забудовами міська влада, звичайно, вже не вперше «дивує» франківців. Але даний проект рішення,на мою думку, ризикує стати епогеєм халатності чиновників по відношенню до безпеки та здоров’я мешканців міста. Загальновідомим є той факт, що у радянські часи на заводі використовували небезпечні хімікати для оброблення шкір.

Згодом, в період незалежності, його орендувала Італійська фірма, яка у виробництві своєї продукції застосовувала шкідливі хімічні речовини, заборонені в Європейському Союзі. Саме тому при ревіталізації вказаної території існує загроза зараження ґрунтів, матеріалів конструкцій споруд через високу ступінь шкідливості виробництва. Яким чином утилізовувались небезпечні важкі метали та тривалентний хром громадськості невідомо.

Незважаючи на це, та низку нещодавніх звернень від громадських активістів та журналістів на адресу контролюючих органів та органів місцевого самоврядування з проханням внести ясність в ситуацію для запобігання нанесенню шкоди навколишньому середовищу, громаді так і не було надано для ознайомлення жодних експертних висновків щодо наявності чи відсутності джерел підвищеної екологічної небезпеки на території вказаного шкірзаводу та екологічного становища в цілому.

Можливо, в період різдвяних свят екологічна загроза в Івано-Франківську адресатів не надто стривожила?! Однак, «відповідальний» підхід наших депутатів до питань пов’язаних з будівництвом всім вже давно знайомий і наслідки таких рішень також. У цьому разі залишається сподіватись на врегулювання ситуації, що склалась, Івано-Франківською ОДА та губернатором особисто. І одним з варіантів виходу є створення робочої групи за участі широкого кола представників громади та влади, а не окремих суб’єктів господарювання, які, імовірно, лобіюють просування даного питання на розгляд сесії, користуючись явно відсутніми у депутатів необхідними знаннями в сфері екології та сподіваючись на загальну непоінформованість суспільства.

Читайте також:  Антисанітарія: У Франківському супермаркеті оселився голуб (фото)

Поспішне прийняття рішення щодо коригування ДПТ за адресою вул.Ленкавського (територія колишнього шкірзаводу), може нанести шкоду життю та здоров’ю франківців та екологічній ситуації у місті в цілому. Тому, безперечно, вирішення даного питання можливе виключно через забезпечення широкого діалогу між всіма небайдужими до майбутнього міста учасниками процесу, щоб ми, і справді, не отримали свій,такий реальний Чорнобиль


Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.