facebook

Як карати дитину правильно – поради Дмитра Карпачова

Як би нам, батькам, не хотілося, щоб наші діти були слухняними, вони все одно іноді поводяться не так, як ми очікуємо і доводиться вдаватися до покарання.

Але можливо, все ж, є інші способи пояснити дитині, що він веде себе невідповідно? Про альтернативні методи покарання, розповідає на своєму сайті психолог Дмитро Карпачов.

Шукайте приховані потреби. Якщо дитині нудно, вона буде себе погано вести, щоб привернути до себе увагу. І, замість того, щоб карати, дайте їй в щось пограти, поговоріть з ним про щось цікаве, і т. д.

Поясніть, чому так себе вести не можна. 



Припустимо, дитина розмалювала шпалери на стіні, або порізав штори. Ваші фрази “так робити не можна” або “нормальні діти так себе не ведуть” – не надто переконливі аргументи для дитини.

Шукайте приховані причини. Вислухайте своє чадо, визнайте почуття дитини. Наприклад, ситуація, коли старша дитина б’є молодшу. Навчіть дитину висловлювати свій гнів іншим способом. Дайте їй подушку для биття, дозвольте покричати (не на молодшу дитину, а для того, щоб позбутися від емоцій).

Змініть навколишнє середовище. Іноді простіше змінити обставини, ніж поведінка дитини. Наприклад, якщо дитина постійно витрушує речі з шаф, простіше закрити їх так, щоб вона не могла відкрити.

Знайдіть інше застосування її бажанням. Направте поведінку малюка в інше русло. Наприклад, якщо дитина хоче малювати на столі, покажіть їй, що вона може робити це на папері.

Позитивний приклад. Показуйте своєю поведінкою, як вона повинна себе вести. Наприклад, у вас вдома є кошеня, і дитина тягне його за хвіст? Покажіть, як з ним можна грати, як його гладити.

Давайте дитині вибір. Якщо у дитини буде можливість приймати рішення, це зміцнить її віру в себе, виховає відповідальність.

Читайте також:  Психологи пояснили, чому зникає секс у відносинах та як його повернути

Дозвольте трапиться тому, що має статися. Не варто постійно оберігати дитину від помилок. На власному досвіді вони швидше зрозуміють, то, що ви довго будете словами.

Говоріть про ваші почуття. Поясніть дитині, як її поведінка впливає на вас. Тільки не звинувачуйте, говоріть про свої емоції.

Приймайте рішення разом. Обговоріть з дитиною конфліктну ситуацію, яка сталася, поговоріть про ваших власних потребах і попросіть її допомоги в пошуку рішення. Разом встановіть правила. Ведіть сімейні зустрічі.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.