facebook

Як емоційний стан впливає на зайву вагу?

На жаль, далеко не всі дієти і тренування в спортивному залі ефективно впливають на фігуру. Часто відбувається, що сидячи на дієті, зайві кілограми не тільки не йдуть, але і навпаки збільшують свою масу. Психологи пояснили цей феномен тим, що зайва вага – це своєрідний захист організму від негативу і сховище ліні.

prev600


Тіло і психічний стан безпосередньо пов’язані, тому від емоційного фону людини залежить його форма і фізичне здоров’я. Зайва вага часто являє собою зовнішній прояв реакції на зовнішній світ, тому для нормалізації обміну речовин і приведення фігури в порядок необхідно в першу чергу позбутися «сміття», який зберігається в думках.

Звідки береться зайва вага?

Для того, щоб зрозуміти, як емоції впливають на стан ваги експерти наводять приклад з дівчиною, яка після школи поїхала в інше місто вчитися в університеті. Студентське життя, як відомо, не дозволяє регулярно і повноцінно харчуватися, а тим більше набирати зайві кілограми, проте в даній ситуації відбувається зворотне. Дівчина починає повніти не через те, що багато їсть, а внаслідок того, що її організм відчуває серйозний стрес, який пов’язаний з відходом з рідного дому.

Організм намагається захистити нервову систему різними способами, в числі яких накопичення маси. Теж саме може відбутися після розриву любовних відносин, внаслідок придушення гніву, страху або виникнення почуття спустошеності.

Психологи назвали дві основні причини різкого збільшення маси тіла. Перша – поєднання бурхливої ??життєдіяльності з небезпекою, яка супроводжується підвищеною тривожністю або напругою. Це може бути підготовка до іспитів або військові дії. Друга причини – страх перед представниками протилежної статі. Наприклад, дівчина на підсвідомому рівні впевнена, що зайва вага захистить її від хлопців, а якщо вона буде повною, то ніхто не зможе до неї підійти і образити.

Читайте також:  У Калуші врятували новонароджену крихітку вагою 780 грамів

У всіх перерахованих вище ситуаціях їжа являє собою заміну почуттю задоволення, послаблює моральний біль, заглушає почуття розчарування і втрати. Як у дитинстві, коли під час хвороби або травми мама балує дитину різними солодощами.

Як виправити ситуацію?

Для того, щоб зняти стрес не обов’язково бігти до холодильника або відправлятися в магазин у пошуках морозива і шоколаду. Сьогодні існує велика кількість способів зняти стрес без набору зайвих кіло. Наприклад, можна відправитися на заняття з йоги, на танці, влаштувати екстремальний відпочинок, провести вихідні з друзями або зайнятися сексом.

Важливо навчитися контролювати свої думки. Під час виникнення бажання що-небудь перекусити потрібно запитати себе «Навіщо?». Якщо бажання з’їсти бутерброд виникло від нудьги, а не від голоду, то його краще замінити вищепереліченими способами.

Боротьба з негативними установками. Для того, щоб позбутися від непотрібних кілограм необхідно визнати їх. Для цього можна уявити вагу у вигляді 15-кілограмового «валізи без ручки», яка протягом кількох років не дає повноцінно будувати особисте життя. Після потрібно усвідомити, що вона зайва і від неї бажано скоріше позбутися.

Під час роботи над собою важливо полюбити своє тіло. На жаль, сучасні люди рідко люблять себе і відмовляються балувати свій організм повноцінним сном і здоровим відпочинком. Замість любові виникає почуття жалю, яке супроводжується поглинанням тортів, цукерок, фаст-фудів і солодких газованих напоїв. Таке «баловство» призводить лише до короткочасного задоволенню і через деякий час залишає відбиток на животі, стегнах і боках.

Шукайте деталі в групі Facebook