facebook

Ким працюють та скільки заробляють українські заробітчани в Польщі

У 2016 році громадяни України отримали 83% дозволів на роботу, які видають в Польщі іноземцям

У 2016 році громадяни України отримали 83% дозволів на роботу, які видають в Польщі іноземцям Про це пише Rzeczpospolita з посиланням на дані польського міністерства праці, передає espreso.tv,

Для порівняння, в 2015 році цей показник становив 77%, а в 2014 році – трохи більше 60%.

Другі у списку – білорусі, вони отримали 3,5% дозволів в 2016 році. Далі йдуть молдавани з 2,3%.

Схожі пропорції спостерігаються в кількості заяв про намір працевлаштування, які дозволяють громадянам шести країн (Україна, Білорусь, Молдова, Росія, Грузія і Вірменія) працювати в Польщі без спеціального дозволу протягом шести місяців. За 11 місяців 2016 року 96% заяв, переданих в бюро з працевлаштування, стосувалися громадян України. У номінальному вираженні це 337 тисяч чоловік.

“Без участі працівників з України реалізація цілої низки бізнес-проектів і підписаних контрактів в Польщі опинилася б під питанням. В умовах неминучих демографічних і еміграційних тенденцій вкрай важливо розробити довгострокову імміграційну політику. Наша економіка вступила в нову фазу розвитку, в якій конкурентною перевагою і умовою подальшого розвитку стають не інвестиції, а наявність людського капіталу “, – заявивши виданню президент кадрового агентства Work Service Мацєй Вітуцкі.

У 2015 році українці перерахували з Польщі на батьківщину 1,2 млрд доларів.

За даними Національного банку Польщі, середній трудовий мігрант з України заробляє 2,1 тис. злотих (14 тис. гривень) на місяць. Найвищі зарплати отримують мігранти, зайняті на ремонтно-будівельних роботах (2,7 тис. злотих, або 18 тис. гривень), найнижчі – у сфері послуг (1,8 тис. злотих, або 12 тис. гривень). Крім зарплати, роботодавці часто пропонують українцям харчування і житло, що знижує їхню вартість життя в Польщі.

Читайте також:  Франківські тепловики кажуть, що запустили тепло у всьому місті

Українці зазвичай не конкурують на ринку праці з поляками, так як виконують роботу, яку місцеві жителі робити не хочуть. При цьому значна частина трудових мігрантів з України – люди з вищою освітою.

Раніше повідомлялось, що упродовж 2016 року запрошення на тимчасову роботу в Польщі отримали 1,3 млн українців.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.