facebook

На українських блокпостах не пропускають продукти, щоб «не годувати сепаратистів»?

Провести вантажівку з їжею в Донецьк коштує понад 100 тисяч гривень – переселенка




84F179E8-9D8B-4834-A952-51C71C503391_w640_r1_s_cx0_cy10_cw0

На блокпостах, що розділяють Україну від зайнятих бойовиками територій – черги з вантажівок. Волонтери й постачальники продуктів скаржаться: часто українські силовики беруть хабарі за те, що пропускають продукти і ліки на окуповані території. В СБУ та Держприкордонслужбі відповідають: такі інциденти не масові і з ними успішно борються. Тим часом полиці крамниць там, де зараз немає української влади, стоять напівпорожні.

Світлана переїхала до Києва ще влітку, проте час від часу приїжджає до рідного Донецька. Розповідає, що коли минулого тижня проходила контроль на блокпостах, то побачила, як працює «прикордонна схема». На її очах водій невеликого мікроавтобуса сперечався із солдатами, що охороняють блокпост, – ті не хотіли пропускати його з вантажем на окуповану територію. Згодом, розповідає, його пропустили, але за це він відвантажив мішок картоплі. Оплата продуктами – поширена практика на блокпостах із обох сторін, каже Світлана.

Поблизу українських блокпостів черги значно довші. Українська сторона на блокпостах біля окупованих територій не пропускає вантажі з їжею, «щоб ними не годувати сепаратистів», переказує почуті слова донеччанка.

Знайомий жінки раніше перевозив вантажівку продуктів через блокпости, але зараз уже не може. Він розповідає, що донедавна, щоб тебе пропустили, треба було заплатити 100 тисяч гривень на українському блокпості. «А зараз не лише розцінки зросли, українські силовики більше не дають гарантії, що машину спокійно пропустять на наступному блокпості», – каже жінка.

У Донецьку м’ясо – 110 гривень за кілограм, а риба – 150 гривень

Таким чином, пояснює вона, в ціну на ліки та продукти, що продають на зайнятих бойовиками територіях, уже закладають «прикордонний хабар». Як наслідок, вартість «продуктового кошика» зросла в 2-3 рази, а крамниці заповнені лише на чверть. Асортимент невеликий, соків майже немає. М’ясо – по 110 гривень за кілограм, риба – по 150 гривень, олія «Олейна» – по 45 гривень за пляшку. Такі ціни жінка побачила за час перебування в окупованому Донецьку.

«Дуже прикро дивитись на старих, які беруть щось і стоять на касі, чекаючи на гарно вдягнених чоловіків, щоб вони могли за них заплатити. Беруть трохи якогось паштету і хліба. А потім плачуть і дякують», – каже вона.

З ліками ситуація також напружена: бракує серцевих препаратів та медикаментів для зниження тиску. Ліки стали контрабандою, каже жінка: родичам, що їдуть на окуповані території, їх потрібно замовляти окремо, адже аптеки майже порожні. Немає медикаментів і в лікарнях, каже жінка. До того, годують хворих мінімально: найпоширеніший обід – чай і вермішель.

Читайте також:  Із 5 серпня Україна посилює правила перетину кордону: для кого обов’язкова самоізоляція

Маленькі волонтерські організації не можуть перевозити продукти – Менендес

Донецький волонтер громадської організації «Відповідальні громадяни» Енріке Менендес розповідає, що логістика на блокпостах суттєво погіршилась після 21 січня 2015 року. Саме тоді офіційний Київ запровадив обмеження пересування зоною АТО. Спершу це позначилось на громадянах, які мали отримувати спеціальні перепустки для проїзду через блокпости. Згодом обмеження поширились і на гуманітарні та волонтерські вантажі, каже він.

«Зараз на блокпостах із українського боку стоять не лише військові і добровольчі батальйони. Але і стоїть митна служба, і прикордонні війська, і навіть податкова міліція. Немає узгодженого, єдиного формалізованого правила, як товари можуть перетинати цей імпровізований кордон», – каже Менендес.

Як наслідок, каже він, утворився простір для корупції: кожна служба має аргументи, чому не пропускає ваш вантаж, тож людям «доводиться домовлятись за гроші». Наслідком такої політики стало те, що в Донецьку та загалом на окупованих територіях значно поменшало продуктів та ліків.

Ця ситуація на блокпостах заблокувала напрямки адресної допомоги для таких нечисленних громадських організацій, як «Вільні громадяни» Менендеса. Волонтер додає, що тепер ліки в аптеках Донецька купувати дуже складно – їх бракує. Водночас, каже, і провозити їх через блокпост не може – «маленькі волонтерські групи не потрапляють до переліку тих, що можуть вільно провозити вантажі через пропускну зону.

У Донецьку вода тхне болотом: воду в цистернах не пропускають на блокпостах

Окрім ліків і продуктів у Донецьку є проблема з питною водою, каже Менендес. За його словами, вантажі, що перевозять цистерни з водою, також гальмують. А донецька система водопостачання працює в обмеженому режимі. Як наслідок, із кранів у квартирах донеччан тече вода із болотяним запахом. Пити та готувати їжу на такій воді не можна, каже волонтер.

Читайте також:  Москаль закрив рух транспорту в окуповані райони Луганської області (документ)

Час від часу нові продукти на полицях крамниць на окупованих територіях з’являються. Це означає, каже Менендес, що деяким водіям все ж вдається перебратись через умовний кордон. Найімовірніше, зуміли «домовитись», каже волонтер. За його словами, є водії, які навіть перевозять через блокпост пасажирів, що не мають перепусток.

Деякі підприємці у приватних розмовах розповідали Енріке Менендесу, що їм довелось давати хабар, щоб провезти продукти у магазин. З його організації «Відповідальні громадяни» також одного разу просили хабаря на українському блокпосту за те, щоб провести гуманітарну допомогу – її у вигляді дитячих памперсів надіслала приватна данська компанія.

Факти зловживань не носять масового характеру – Держприкордонслужба

Зловживання українськими прикордонниками є, але їх вдається мінімізувати. Про це розповів помічник голови Державної прикордонної служби України, прес-секретар Олег Слободян. За його словами, факти зловживань прикордонниками своїх обов’язків на пропускних пунктах «однозначно не носять масового характеру». Більшість прикордонників сумлінно виконують свої обов’язки, наголошує Слободян. Українська сторона перевіряє вантажі, що не мають потрібних документів, із міркувань безпеки, додає представник Держприкордонслужби.

Вантажі, які переміщуються без необхідних документів, ми, звичайно, затримуємо і передаємо у фіскальну службу

«Вантаж повинен бути направлений згідно з чинним законодавством: має бути відправник і отримувач. Це мають бути дійсні фірми, а не фіктивні. Мають бути сплачені податки. Тому ми займаємось контролем за переміщенням. І ті вантажі, які переміщуються без необхідних документів, ми, звичайно, затримуємо і передаємо у фіскальну службу для ухвалення правового рішення», – роз’яснює процедуру перепуску Слободян.

За його словами, найчастіше без належних документів на окуповані території намагаються провозити побутову техніку та будівельні матеріали. Натомість із територій, які захоплені бойовиками угруповань «ДНР» та «ЛНР», пробують переправити зброю та боєприпаси. Також прикордонники слідкують, аби бойовики з диверсійно-розвідувальних груп не перетинали блокпости, резюмує Слободян.

Читайте також:  Слава Героям Прикарпаття, які допомогли батальйону "Донбас" стати грозою "сєпарів" і терористів!

СБУ активно вичищає свої лави – речниця Служби безпеки України

Служба безпеки України зараз активно вичищає свої лави, каже речниця СБУ Олена Гітлянська. За її словами, виявляють не лише корупціонерів зі власного відомства, проте і з інших силових структур. СБУ «полює» на тих, хто бере хабарі за законне перевезення вантажів через блокпости, резюмує Гітлянська.

«Якщо є якісь порушення, якщо у нас є конкретна інформація, відразу ведеться розслідування і людина притягається до відповідальності», – наголошує вона.

Зокрема, вже затримали полковника, який займався корупцією в зоні АТО, і робота триває далі. Прізвища його Служба безпеки не афішує до вироку суду, однак зазначає: полковник встиг налагодити цілу схему видачі перепусток за гроші.

джерело http://www.radiosvoboda.org/content/article/26935453.html

Шукайте деталі в групі Facebook