facebook

Мрії “патухшей звєзди” Кремля: змінити владу в Україні або визнати Крим раSSєйським?

За дивним збігом обставин, після телефонної розмови між Трампом і Путлером, в останнього залишилося варіантів не так уже й багато: дестабілізувати ситуацію в Україні і вплинути на прийняття Україною рішень у питанні виборів на непідконтрольних частинах Донецької та Луганської областей, або ж “виторгувати” визнання Криму раSSєйським…


Чим викликане загострення ситуації в зоні бойових дій, особливо в районі Авдіївки? Про це йдеться в публікації RadioSvoboda.

Микола Маломуж, екс-голова Служби зовнішньої розвідки України, висловлює думку, що загострення бойових дій потрапляє в канву спроб РаSSєї примусити Україну до вирішення конфлікту відповідно до інтересів Кремля.

«Раніше були вже спроби по всій лінії розмежування, були спроби виставити нашу нібито диверсійну діяльність в Криму. Ми знаємо, що затримали безпідставно наших громадян і в Криму та в самій Москві. Але це не працює. Тому, що необхідно? У такій складній ситуації, коли політики реагують і можуть примушувати політичне керівництво України до виконання політичної складової мінських домовленостей, а саме проведення виборів. Уже праймеріз проведено під егідою раSSєйських бойовиків, вже є кандидати. Але потрібно створити потужний осередок напруги. Авдіївка – ідеальний варіант. Тому там є чіткі і стратегічні, і тактичні інтереси і бойовиків, і української сторони. Наприклад, Ясинуватський розвилка, яка як більмо на оці, і постійна необхідність цю тему закрити», – каже він.

Позиції, які займають українські військові в районі Авдіївці, цілком вдалі, тому вони так дратують керівників бойовиків, – вважає Маломуж.

«Звідти контролюється і траса, і позиції бойовиків в Донецьку, і підвезення спорядження, техніки і боєприпасів. Але це тактичний виграш. Стратегічно це не вирішує завдань оборони, а тим більше, наступальних операцій. Крім того, ми не можемо наступати, виходячи за мінські угоди, а тим більше за лінію розмежування. Але ми повинні зайняти чітку лінію оборони і відповідати дуже потужно на виклики і атаки. Але від наступальних дій ми отримуємо «бумеранги». Це все фіксується контактними групами, і вони це все виставляють як наступ України. І ось в цій ситуації, навіть по Авдіївці, ми могли б організувати систему оборони, умовно дати їм по зубах, але не рухатися далі. Тому що спостерігачі тоді будуть говорити про порушення. Але тут стріляють по нас, і вже нахабно йдуть атаки», – коментує ситуацію Маломуж.

Журналіст Павло Фельгенгауер вважає, що зимова погода, як і в 2015, під час боїв за Дебальцеве, стала фактором, що впливає на активізацію бойових дій з боку контрольованих РаSSєєю формувань. Але це не основна причина.

«Зараз дійсно масштабних боїв не було. Серйозних наступів або контрнаступів ні та, ні інша сторона не робили. Але якщо знадобиться, то зараз розгорнути широкомасштабні бойові дії можна. А зараз там така канонада і витрата боєприпасів великий, що ясно, що це все було сплановано і підготовлено. Боєприпаси потрібно було підвезти, сектор обстрілу налаштувати, вирішити, хто, куди висувається. Чи не так, що поговорив Путлер з Трампом і відразу хтось вирішив щось зробити. РаSSєйська окрема танкова корпусна армія, яка розгорнута на Донбасі, вона інтегрована в систему постачання, командні структури збройних сил, підпорядковується штабу Південного округу в Ростові, який повинен узгоджувати будь-які такі дії з Генеральним штабом в Москві, а Генштаб повинен отримувати директиви та політичні рішення з Кремля», – каже журналіст.

На його думку, РаSSєя не залишає спроб змінити владу в Україні.

«Військовий тиск на Україну має привести до політичної дестабілізації. Втрати, невдачі на фронті, ну як це намагалися зробити з Іловайськом, Дебальцевим, у свій час. І якщо українська оборона почне розпадатися, може початися розширення сфери контролю та переслідування», – вважає він.

Анатолій Лопата, екс-начальник Генштабу Збройних сил України, впевнений, що ескалація може стосуватися як політичних, так і військових інтересів.

«Це і промацування нашої оборони, і розвідка боєм, і підготовка бази для того, щоб більш активно впливати на політичну складову України в переговорних питаннях. Не потрібно виключати і того, що, можливо, Україні запропонують обмін припинення ескалації на Донбасі на визнання Криму раSSєйським», – зазначає Лопата.

©Natali – спеціально для “Український простір Прикарпаття

За матеріалами публікації RadioSvoboda (http://www.radiosvoboda.org/a/28273815.html)

Читайте також:  Путін, Меркель і Олланд закликали припинити вогонь з 1 вересня

Шукайте деталі в групі Facebook