facebook

Як розрахувати свою норму алкоголю

Медики розповіли, як розрахувати для себе дозу алкоголю, яка не викликає похмілля.

Багатьом здається, що вони знають свою норму, однак на наступний день, стикаючись з жорстким похміллям, розуміють, що все-такі переборщились з випивкою. Як же розрахувати оптимальну дозу алкоголю і відчувати себе здоровим.

Багатьом здається, що вони знають свою норму, однак на наступний день, стикаючись з жорстким похміллям, розуміють, що все-такі переборщились з випивкою. Як же розрахувати оптимальну дозу алкоголю і відчувати себе здоровим.

Існує проста формула розрахунку безпечної дози спиртного: 1,5 мл чистого алкоголю на 1 кг маси тіла. Проте в різних напоях його кількість відрізняється, і тут без математики обійтися не вийде. Наприклад, в 1 л пива міцністю 5% міститься 50 мл чистого спирту, стільки ж, скільки в 100 мл горілки, передає Ukr.Media.

Втім, якщо похмілля вам вдалося уникнути, це зовсім не означає, що здоров’ю не було завдано шкоди. Печінка має умовний поріг токсичності: для людини вагою 70 кг він становить приблизно 90 г чистого алкоголю на добу. Мозок ще більш чутливий: для інтоксикації йому досить 19 г спирту.

В результаті тривалого зловживання алкоголем часто розвивається психоорганический синдром, який проявляється недоумством: зниженням пам’яті, і тд

Регулярно вживаючи міцні напої, ми не даємо зруйнованим клітинам відновлюватися, і в організмі починаються патологічні зміни.

Пам’ятайте: щоб повністю вивести 170 г алкоголю з організму, здоровій людині знадобиться не менше 8 днів.

Коли починається алкоголізм?

Визначаючи для себе норму, орієнтуйтеся на клінічну класифікацію алкоголізму за кількістю вживаного алкоголю. Помірно вживання алкоголю: не більше 100 г горілки 1-4 рази на місяць.

Систематичне пияцтво: 200-400 г горілки 1-2 рази в тиждень.

Читайте також:  Арестович роздягнувся у прямому ефірі, засвітивши голий торс і татуювання (відео)

Звичне пияцтво: 300-500 г горілки більше 2 разів на тиждень.

Якщо замість горілки ви п’єте пиво, сидр або вино, просто порівняйте кількість чистого спирту в напої. Зручно використовувати європейську систему, розраховуючи алкоголь в одиницях (10 мл чистого алкоголю = 1 одиниці алкоголю):

Фортеця (%) х об’єм (мл) / 1000 = кількість одиниць алкоголю. Якщо є мотивація лікуватися від алкоголізму, то можна лікувати чим завгодно, хоч пургеном, хоч змазуванням голови «зеленкою» або окропленням «святою водичкою», значення не має.

Доросла людина хворіє на алкоголізм, якщо регулярно вживає більше 3 одиниць алкоголю.

Як потрібно пити алкоголь?


Звичайно ж, корисніше не вживати алкоголю зовсім, але якщо ви не готові відмовитися від цієї шкідливої звички – дотримуйтесь наступних правил:

Не перевищуйте індивідуальну дозу алкоголю. Не змішуйте напої: це вірна дорога до важкого похмілля.

Не запивайте алкоголь газованими напоями. Не паліть під час вживання алкоголю: це посилює сп’яніння та інтоксикацію організму. Закушуйте алкогольні напої лимоном: вітамін C прискорює метаболізм алкоголю.

А як же вино?

Червоне сухе вино – визнаний антиоксидант, і воно дійсно сприяє зниженню рівня холестерину в крові. Однак не варто використовувати його як ліки: для цього є менш радикальні способи, так і ефективність вина для профілактики хвороб серця і атеросклерозу не підтверджена серйозними науковими даними. Якщо не хочете нашкодити організму – випивайте не більше 450 мл вина в тиждень.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.