facebook

Як часто треба змінювати постіль і чим нам загрожує несвіжа білизна

Постільна білизна може спровокувати розвиток ряду небезпечних хвороб: дизентерії, бронхіту, грибкової алергії.

– Таких висновків дійшли американські медики, які перевірили 50 комплектів несвіжої білизни зі студентських гуртожитків. На простирадлах, наволочках і підковдрах було виявлено від 200 до 300 тисяч бактеріальних колоній, – каже спеціаліст сектору з гігієнічних проблем здоров’я населення Тетяна Зінов’єва.

– Тепле вологе середовище з великою кількістю їжі (лусочок людської шкіри) – ідеальне місце для життя й розмноження сапрофітів. З огляду на той факт, що в ліжку проходить третина нашого життя, краще відгородити себе від кліщів. Треба регулярно чистити й провітрювати постіль, а пір’яних подушок слід зовсім позбутися, замінивши їх синтетичними.

-Як часто треба змінювати постіль?

– Лікарі-гігієністи рекомендують міняти постіль раз на 7 — 10 днів. Так можна уникнути небезпеки зараження, яку можуть спровокувати мікроорганізми, що живуть в білизні. Більшість бактерій потрапляє в постіль знадвору. Людина переносить на руках до 300 видів мікроорганізмів, з яких 4% -патогенні. Кожного дня бактерій на білизні стає щораз більше, оскільки тіло людини уві сні виділяє вологу, яка стає ідеальним середовищем для розмноження мікроорганізмів. Рівень ризику зараження залежить від стану імунітету. Організм здорової людини здатний чинити опір шкідливим бактеріям протягом тривалого часу. Люди з ослабленим або незміцнілим імунітетом можуть підхопити небезпечну хворобу з імовірністю 50%.

– А які є ефективні засоби профілактики?

– Деякі паразити підтримують життєдіяльність навіть після прання. Особливо стійкі бактерії не змиваються водою і залишаються у тканинних волокнах. Для знищення уцілілих мікроорганізмів потрібно застосувати додаткові заходи дезінфекції.

Світлу і білу постільну білизну з бавовни та льону варто прати при температурі 90 градусів — у таких умовах знищується велика частина патогенних мікроорганізмів. Кольорові комплекти краще обробляти за допомогою пральної машинки із сушаркою білизни, оскільки дезінфекцію в цьому випадку здійснює гаряче повітря. Чимало агрегатів з функцією сушіння мають ряд корисних опцій для знищення мікробів, серед яких прасування (обробка парою) і сухе прання.

Читайте також:  На Одещині солдата забрали в лікарню з інсультом після “виховної роботи” офіцерів

У пралок з сушаркою є ще один плюс -вони сушать білизну, підвищуючи її гігієнічність. Ця опція забезпечує не тільки зручність, але й безпеку -мокра білизна може стати оптимальним середовищем для цвілевих грибів
аспергілів, які погіршують стан здоров’я алергіків, астматиків і людей зі слабким імунітетом. Лікарі не рекомендують сушити білизну у ванній кімнаті і житлових приміщеннях – мокра тканина підвищує вологість повітря на 20-30%, створюючи всі умови для розмноження грибків.

Не менш дієвий засіб профілактики – ручне прасування білизни. Гаряча праска вбиває мікроби, які не знищуються при пранні. Випрасувану білизну варто стелити на чисту поверхню, оброблену пароочисником. Лікарі рекомендують проводити парове чищення матраца, подушок і ковдр раз на два місяці.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.