facebook

Як смартфон впливає на мозок і робить нас дурнішими, – американський журналіст

«Можливо, улюблений гаджет послаблює ваш мозок», – пише американський журналіст Маркхем Хайд у колонці для The Motto


Коли день народження вашого найкращого друга? Перевіряєте в Facebook. Не знаєте, в якому напрямку їхати? Вмикаєте навігацію. Не знаєте, як обчислити 20% від суми? Відкриваєте калькулятор. За допомогою смартфона ці та багато інших завдань можна вирішити, не докладаючи зусиль. Але дослідження показують, що полегшення мозкової діяльності з допомогою цифрових технологій може призвести до негативних наслідків, продовжує автор.

Полегшувати розумове навантаження за допомогою телефону та інтернету – все одно, що підміняти ходьбу їздою на машині. Пересуватися на машині простіше і швидше, підкреслює колумніст, але користі тілу від цього мало.

Дослідження канадського Університету Макгілла показало, що водії, які постійно користуються GPS-навігацією, відрізняються меншою активністю гіпокампу і обсягом сірої речовини. Ще одне дослідження показало, що люди гірше запам’ятовують інформацію, що зберігається у них десь на комп’ютері або в інтернеті. Замість того, щоб запам’ятати інформацію, ви пам’ятаєте місце, де вона розташована.

«Якщо ви постійно користуєтеся підказками Google, то зможете відповісти на найтривіальніші питання, але побудувати серйозну базу знань – ні», – стверджує публіцист Ніколас Карр. Як і у випадку з атрофованими м’язами, здатність вашого мозку «піднімати важкі вантажі» може бути підірвана.

Крім того, вам, можливо, стане важче відрізняти важливе й достовірне від підробленого, зазначає Хайд. Студенти Стенфордського університету під час дослідження щосили намагалися відрізнити справжню новину від реклами, хоча на статті було чітко зазначено – “спонсорський контент”. Раніше дослідження показало, що використання безлічі технологій одночасно (електронна пошта, повідомлення, пошук блогів в інтернеті, соціальні мережі) призводить до того, що людині важко концентруватися на одному завданні і відсікти все зайве. Їх усе відволікає.

Читайте також:  З 1 вересня українські школи відмовляться від смартфонів, і це ще не все

Ваш мозок страждає від браку відпочинку – таких невеликих перерв, як очікування в черзі у продуктовому магазині, коли можна помріяти, а не дивитися в телефон. Коли у мозку є можливість «поблукати», він запускає групу паралельних зв’язків, відомих як «режим за замовчуванням». Ви переосмислюєте пережите нещодавно, робите висновки.

«Але поки наші портативні і потужні девайси все сильніше входять в наше життя, наш мозок може позбутися здатності знаходити ці зв’язки і робити відкриття», – підсумовує автор. Потенційно ми здатні переналаштувати мережі мозку на пошук розваг замість глибоких і серйозних питань. Але вибираючи зручність і простоту, які пропонують нам технології, ми позбавляємо себе можливості творити і створювати таланти.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.