facebook

Як швидко позбутися гикавки. І не треба затримки дихання

Знайоме відчуття взимку, коли із холоду заходиш до теплого приміщення, а зненацька застає неприємне відчуття – гикавка? У народі вважають це ознакою того, що людину хтось у цей момент згадує, розповідає Експрес.

А ще кажуть, що гикавка з’являється від сміху або переїдання. Та позбутися її буває досить важко. Відомий випадок із Книги рекордів Гіннеса, коли американець Чарльз Осборн почав безперервно гикати в 1922 році, а закінчив – аж у 1990-му. Спершу частота гикавки була 40 разів за хвилину, потім стала рідшою – 20 – 25 разів, пише газета Експрес. Про справжні причини цієї особливості організму говоримо з Надією Главацькою, лікарем-неврологом.

То що таке гикавка й звідки виникає характерний для неї звук?

Усе просто: гикавка – це процес порушення функції дихання, який виникає у результаті судомних поштовхоподібних скорочень діафрагми. А хронічною вона є тоді, коли триває місяць і більше. І що цікаво, такі тривалі напади гикавки виникають частіше у чоловіків, ніж у жінок.

Чому люди гикають?

Передусім гикавка виникає з трьох причин: переохолодження або різка зміни температури, переїдання та зловживання спиртним. Але в декого може бути гикавка і психологічного характеру. Це означає, що вона може виникнути після стресових ситуацій або, наприклад, перенесення людиною операцій. Крім цього, оскільки гикавкою супроводжується подразнення діафрагми, вона виникає і при запальному процесі в стравоході або черевній порожнині.

А чи може це бути ознакою якихось захворювань?

Звичайно. Причини хвилюватися є при болючих відчуттях у ділянці стравоходу або при частій гикавці. Наприклад, якщо у вас тривала гикавка, і вона повторюється три-п’ять разів на тиждень. У таких випадках треба обов’язково проконсультуватися з лікарем. Адже вона може виникати при деяких хворобах черевного та спинного мозку, грижах або при нирковій недостатності. А також при інфаркті міокарда, інсульті чи різних інфекційних хворобах. Таким чином, до речі, можуть давати про себе знати навіть онкологічні хвороби.

Читайте також:  РФ може заморозити українські активи у відповідь на націоналізацію майна

Який найефективніший спосіб позбутися цього неприємного процесу в організмі?

Дехто вважає, що найкращий спосіб – затамувати подих. Однак вченими доведено, що це навпаки – прискорює гикавку. Людині, яка гикає, треба постаратися максимально розслабитися та випити півсклянки води, приблизно 8 – 10 ковтків. Також можна з’їсти чогось кислого чи гіркого, наприклад, скибку лимона. Крім цього, ефективним може бути масаж діафрагми. Та слід пам’ятати, що ці способи діють лише тоді, коли гикавка виникає не від хвороби.

А як щодо гикавки в новонароджених?

У дітей вона виникає від загального переохолодження організму. Тому дитину варто швидко одягнути або тепло загорнути. А якщо гикавка з’являється при годуванні, то краще тримати дитину у вертикальному положенні.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.