facebook

“У кінці гри ти помираєш”: журналіст зіграв у “Синій кит”

Ажіотаж навколо так званих “груп смерті” в мережі не вщухає з початку лютого. Один із журналістів вирішив на собі перевірити, що ж це за групи і як вони працюють.

Від імені 15-річного підлітка кореспондент “Радіо Свобода” Сергій Хазов-Кассіа створив акаунт у соціальній мережі “ВКонтакті” і сконтактував з одним із кураторів небезпечної гри. Початок бесіди вийшов таким:

Хочу в гру.

Точно? Зворотного шляху немає.

Так. А що значить, зворотного шляху немає?

Ти не зможеш піти з гри, якщо почнеш.

Я готова.

Ти знаєш правила?

Розкажи.

Виконуєш завдання серйозно, і про це ніхто не повинен знати. Виконавши завдання, ти кидаєш мені фото. У кінці гри ти помираєш, воно тобі треба?

А якщо я все ж захочу вийти з гри?

У мене є вся інформація про тебе, за тобою стежитимуть.

Після цього діалогу на сторінку, створену журналістом, надійшло перше завдання. Потрібно було видряпати на руці символи F58. Кореспондент скористався фотошопом, однак куратор перестав відповідати на повідомлення, і наступне завдання не надійшло.

Вперше про ці групи заговорили минулої весни. Тоді стало відомо про підлітків з Росії, які виконували завдання і закінчували життя самогубством. Знову про “ігри” заговорили на початку 2017 року, спочатку зв’язавши з нею кілька самогубств в різних країнах, у тому числі і в Україні.

Варто відзначити, що якщо раніше для участі в грі, потенційному учаснику потрібно було вступити в одне з спільнот, то сьогодні досить на своїй сторінці опублікувати хештеги, які стосуються “гри”: синій кит, хочу в гру, тихий будинок, розбуди мене о 4:20, я в грі.

Адміністрація в соцмережах на такі пости реагує швидко і сторінки користувачів блокуються. Хто є “кураторами” – поки з’ясувати не вдалося, однак, судячи з “грамотності” написання повідомлень і сленгу, є припущення, що вони – такі ж підлітки, як і охочі взяти участь в “грі”.

Читайте також:  Молодий українець схиляв дітей до суїциду в грі "Синій кит" у Польщі

Сам кореспондент зазначає, що витратив три дні, намагаючись знайти “куратора” і взяти участь в “грі”. Але його сторінку постійно блокували, через розміщення віршів і хештегів, пов’язаних з темою “груп смерті”, а пізніше в особисті повідомлення почали писати “антикити”, вмовляючи не брати участь в небезпечній “грі”.

Відзначимо, що на сьогодні жоден випадок суїциду, який пов’язаний з “синім китом”, в Україні не зафіксований. А психологи закликають батьків припинити паніку і взяти більш активну участь в житті своїх дітей.




Дуже зворушливий соц.ролік від Yuframe про гру “Синій кит”

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.