facebook

Чи подарують Анушкевичусу новий “Запорожець” у 2015 році?

Своїм ганебним виглядом в останнє десятиріччя вулиця Дудаєва в Івано-Франківську заслуговує не тільки на статтю, а й на цілу книгу. Історія цієї вулиці часто перепліталася з популізмом місцевих начальників, але, на жаль, це не допомогло її відремонтувати…

79878


Ще на початку 2009 року з ініціативи голови Асоціації приватних таксистів Романа Харука вулицю Дудаєва прозвали проспектом Анушкевичуса. Як гірко жартували таксисти, тут тільки на танку їздити, а не людей возити. А деякі з них доходили до того, що категорично відмовлялися брати замовлення з Дудаєва…

Харук тоді урочисто перерізав червону стрічку, відкриваючи під об’єктивами кількох телекамер вулицю “імені мера”. Відрізок цієї стрічки таксисти пообіцяли подарувати міському голові як нагадування про «зміни, на які чекають» і ніяк не дочекаються.

Лідер приватних таксистів казав, що це “перший дзвіночок”, який мав би привернути увагу влади до жалюгідного стану міських доріг. Ініціатори акції обіцяли, що надалі вони називатимуть люки, обшарпані під’їзди та водойми іменами відповідних чиновників. До цього не дійшло, а вулицю Дудаєва ремонтують донині.

Минулого року до теми її ремонту повернулися знову. Роботи цього разу лобіював депутат міської ради, підприємець, який має приміщення на цій вулиці, Олег Гончарук (нині – голова ОДА). Аби віднайти кошти в торішньому бюджеті на ремонт цієї вулиці, йому довелося переконувати голову бюджетної комісії Романа Онуфріїва під час прийняття міського бюджету 2014.

Онуфріїва переконати було непросто, він казав, що вулиця не магістральна, а «в один кінець». «Не можна говорити, що це дорога в один кінець, – опонував голові бюджетної комісії Гончарук. – Бо там не тільки підприємства, а й житлові будинки і три навчальні заклади». А відтак запевнив, що підприємці допоможуть з фінансуванням. Мовляв, вони готові зібрати 3 млн. грн. і просять у міста тільки 2 млн. грн. На таку пропозицію Роман Онуфріїв погодився.

Читайте також:  На Прикарпатті попрощалися зі снайпером Нацгвардії Русланом Юрчишином

Кошторис зріс

З минулого року багато чого істотно змінилося і в цифрах, і в планах. Не змінився тільки вигляд вулиці… Директор міського департаменту комунального господарства Михайло Смушак повідомив, що місто як запланувало в минулому році витратити на ремонт 2 млн. грн., так і витратило, а от підприємці грошей не дали взагалі.

Зріс і кошторис. Сьогодні ремонт цієї вулиці коштує вже 8 млн. 202 тис. грн.

За словами Смушака, торік ТзОВ «БК Трейд Захід Буд» виконав такі роботи: влаштування дощової каналізації (понад 1000 м різного діаметру), коритного профілю (довжина 307 м), влаштування бордюрів (360 м) та вирівнювального шару з асфальтної суміші у кількості 168 т. Крім цього, було зроблено 29 м каналізаційного колектора.

Залишилося влаштувати ще 458 м дощової каналізації, п’ять колодязів за довжиною колектора, 710 м коритного профілю, 1672 м бордюрів, вирівнювального шару з асфальтобетонної суміші 2330 т (площа 9010 кв. м) та 1462 м верхнього шару асфальтобетонної суміші (площа 10322 кв. м).

Михайло Смушак каже, що наразі треба хоча б 1 млн. грн., аби завершити роботи, які стосуються дощової каналізації. Відтак 31 січня департамент комунального господарства звернувся до міського голови Віктора Анушкевичуса із службовою запискою. Тепер питання фінансування ремонту вулиці розглянуть на бюджетній комісії.

«Я так зрозумів, що кошти бюджетна комісія не дасть, – зітхає Смушак. – Треба завершити дощову каналізацію. Бо якщо цього не зробимо, там усе буде замулюватися, і через рік-півтора стане ще гірше. Може бути так, що дорожче прочистити, ніж нову покласти».

Потрібен меморандум

Олег Гончарук каже, що у той момент, коли він виступав від імені підприємців на сесії міської ради, дійсно щиро вірив у те, що кошти вони дадуть, адже перед тим мав кілька відповідних розмов.

«Не було дороги. Я попрацював з бюджетною комісією. Мені задекларували, що ремонт вулиці можливий тільки за участю нашого фінансування. Я поговорив з одними, другими, третіми. Головний інженер мого підприємства пішов по вулиці із запитанням, чи готові вони дати гроші. Підприємці зголосилися», – розповів Гончарук.

Тому він і пообіцяв від підприємців 3 млн. грн. І попри те, що це велика сума, Гончарук вважає, що вона є “підйомна”. Адже на вулиці Дудаєва є кілька десятків підприємств.

«Потім відбулася нарада на цю тему, – продовжує голова ОДА. – Я покликав усіх, хто найбільше виступав: «Давай робити!», але ніхто не прийшов… Насправді нарада була навіть не для того, щоб нести гроші, а тільки щоб зустрітися й поговорити. На цьому все і зупинилося, і мені це болить. Тим більше, що у 2015 році місто жодного фінансування на цю вулицю не виділило».

Коштів з обласного бюджету, як додає Гончарук, виділити на вулицю Дудаєва не можна, бо вона не є дорогою обласного значення. Проте він все одно планує сприяти цьому ремонту: «Я не відмовляюся ні від своїх слів, ні від того, що підприємці готові, хоч і не всі на сто відсотків, бо ця вулиця взагалі непроїзна”.

Читайте також:  Смертельна аварія у Долині: Hyundai злетів у кювет

Мовляв, зберуть ще раз підприємців для підписання меморандуму і вирішать, що робити далі. За його словами, підприємці дійсно не дотримали свого слова, але й місто теж не все зробило. Тому слід зібратися за “круглим столом” і обговорити подальші кроки. Коли вони будуть визначені, голова ОДА обіцяє проінформувати про це громаду.

джерело http://zmist.if.ua/publikatsii/14062-chi-podaruyut-anushkevichusu-novij-zaporozhets-u-2015-rotsi.html

Шукайте деталі в групі Facebook