facebook

Для водіїв придумали новий привід для штрафу

Українських водіїв хочуть зобов’язати мати при собі ще один документ – медичну довідку про стан здоров’я.
Відповідний законопроект надійшов до Верховної Ради від одного з авторів – нардепа Олега Мусія. Згідно з ним, водії до пенсійного віку мають оновлювати медичну довідку кожні 10 років, а пенсіонери та ті, хто перевозить людей або вантажі, – щорічно.

Кількість лікарів, яких необхідно пройти, планують розширити – додати нарколога, психіатра, гінеколога для жінок. Також потрібно буде зробити кардіограму, здати аналізи, в тому числі кров на цукор, групу і резус, перевірити зір і вестибулярний апарат.

Якщо автовласник не буде медичної довідки про стан здоров’я, його можуть оштрафувати на 850 грн. За підроблений документ про стан здоров’я – на 510 грн.

У той же час, в експертних колах затію Мусія вважають кроком назад, до корупції.

«Меддовідки ні до чого доброго не приведуть. У 2009 році ми скасували медичні огляди взагалі. Меддовідки були наскрізь корупційні. Постійні медогляди не мають ніякого сенсу. З нашим рівнем корупції, купити медичну довідку не складе труднощів. Людина може звернутися до будь-якого медцентру, адреси яких є в інтернеті. Там заплатить гроші і може навіть не проходити огляд, а просто отримає готовий папірець. Це те ж саме, як п’яний водій сідає за кермо – не приставляти ж до кожного медсестру, щоб вона оглядала його. Це нонсенс. Людина повинна бути свідома. Повинен розуміти, якщо у неї проблеми зі здоров’ям, не варто сідати за кермо, бо станеш самогубцем і зашкодиш іншим», – вважає голова Всеукраїнської асоціації автоімпортерів і дилерів Олег Назаренко.

За його словами, медичні довідки не допоможуть зменшенню кількості ДТП через проблеми зі здоров’ям.

Читайте також:  Прикарпатець сплатить за перевищення ваги транспорту на дорозі 56 тисяч

«Якщо у водія погано зі станом здоров’я – про це ніхто ніколи не дізнається. Наприклад, коли загинув музикант Андрій Кузьменко, ніхто не знає, чому він виїхав на зустрічну: або він заснув, або погано стало. Так само і з іншими. У разі смертельного ДТП навіть медична експертиза не скаже, чи були у людини проблеми зі здоров’ям», – говорить експерт.

Як альтернативу Назаренко пропонує звернутися до практики Японії і Німеччині.

«У нас потрібно ввести медичне обстеження порушників, як це роблять в Японії і Німеччині. Якщо у людини немає ніяких порушень, значить, він має нормальний стан здоров’я. Інакше, якщо людина порушує, то її тестують на стан здоров’я. Водія досліджує комісія», – сказав він.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.