facebook

У православних розпочався Великий піст: традиції і заборони

З понеділка, 27 лютого, у православних і греко-католиків розпочався Великий піст. Великий піст – це найдовший і найсуворіший із чотирьох багатоденних постів, встановлених Церквою.

Він триває 7 тижнів – 40 днів підготовки до згадки про страждання Христа і Страсний тиждень. Завершується період утримання від їжі і розваг Великоднем. Святкування Христового воскресіння цього року припадає на 16 квітня.

Суть Великого посту – очищення душі і тіла через самообмеження, зокрема і в плані харчування. Це найголовніший християнський піст, який ще називають “Чотиридесятниця”.

Традиції і правила Великого посту. Перед початком посту обов’язково потрібно попросити благословення у священнослужителя, сповідатися і причаститися.

Християни дотримуються посту, утримуючись від їжі тваринного походження і вина. Рибу дозволяється їсти в свята Благовіщення Пресвятої Богородиці і Входу Господня в Єрусалим або Вербну неділю. Один раз – у Лазареву суботу – тому, хто виконує пост, можна їсти ікру. Особливо строго віряни дотримуються першої і Страсної седмиці Великого посту. Виняток становлять люди похилого віку, хворі, маленькі діти, вагітні жінки, а також ті, хто подорожує.

При цьому в церкві закликають не плутати пост і дієту, зазначаючи, що головне в пості – молитва, духовне очищення і вдосконалення себе в прагненні уподібнитися Христу.

Допомагайте людям. Якщо вас попросять про допомогу, то зробіть все можливе.

Щотижня відвідуйте літургії і щодня відводьте час для молитви.




Заборони в Великий пост. 
Надмірні веселощі. У ці дні не бажано багато веселитися, оскільки для веселощів була відведена Масляна і буде відведений цілий тиждень Великодня.

Алкоголь, шкідливі звички. Забороняється не лише їсти жирну і тваринну їжу, а й вживати алкоголь. Дозволяється пити червоне вино, але не кожен день і лише трохи.

Читайте також:  Лікар Комаровський назвав єдиний спосіб уникнути COVID-19

Помста, ненависть, злоба. Особливо погано, коли ви злитеся на близьких людей. У Великий піст це особливо важливо. Творіть добро і не дозволяйте негативним емоціям заволодіти вами. Не допускайте гучних розмов, лихослів’я і конфліктів.

Не можна таїти образи, тримати злість, мститися, думати про погане. Також потрібно позбутися заздрощів і не брехати.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.