facebook

Сім кіл пекла: з якими проблемами найчастіше cтикаються українці при отриманні віз

Навіть лояльні до нас держави почали суворіше ставитися до українців під час видачі віз. Експерти стверджують, що причина – в неповерненнях, зазначає Типовий Херсон.

Довгоочікуваного безвізового режиму Україні ще не надали, проте вже зараз в мережі з’являються пропозиції почистити біографію в базі даних ЄС, аби позбутися відміток “депортація”. А експерти кажуть, що Європа до нас почала ставитися ще суворіше. Навіть на польському кордоні тепер перевіряють українців з особливою суворістю. Причина: надто багато наших громадян не повертаються додому.

Відміняють депортацію за 400 злотих. В мережі з’явились оголошення з пропозиціями відмінити відмітки «депортація» в країнах Європейського Союзу. “Відміна депортації, повернення права на в’їзд на територію ЄС”, – пишуть в оголошеннях.

За 400 злотих (2700 гривень) автори таких оголошень обіцяють викреслити людину з бази SIS (закрита шенгенська інформаційна система, до якої вносять дані про громадян, яким заборонено в’їзд на територію ЄС).

“Все залежить від причини, через яку вам заборонили в’їжджати, й терміну прострочки візи. Якщо більше місяця, то відновитися майже нереально, якщо декілька днів – без проблем, – запевнив телефоном автор одного з оголошень із Тернополя. – Це при тому, якщо у вас нема жодних боргів перед тією державою й інших порушень. Простіше за все з Польщею – в них відміну депортації роблять доволі часто. Хоча є декілька держав, що навіть пробувати не варто. Якщо усе вийде, ми надішлемо вам копію листа з номером про відміну заборони на в’їзд, й можете їхати й знову оформлювати візу”.

В разі, якщо зробити відміну не вдасться, то гроші обіцяють повернути, а уся процедура має зайняти максимум до двох місяців. Хоча, експерти попереджають, що в такому випадку можна натрапити на шахраїв.

Читайте також:  У США масово анульовують американські візи для іноземців

“Перевірити факт того, що тебе дійсно викреслять з бази, практично неможливо – система все ж таки не на українському рівні регулюється. Кожен зустрічний відмінити депортацію не може. Ви ж не приїдете до консульства й не спитаєте, чи можна вам в’їжджати”, – каже експерт з туризму Валерія Овсяник.
Такої ж думки дотримується й представник Всеукраїнської асоціації туроператорів Ігор Голубаха: “Такі послуги жодного стосунку до бізнесу не мають – це шахрайство. Треба розуміти, що включення та виключення зі списків – це парафія консулів, а не окремо взятих фірм”.

Прибічників України меншає. 



Цікава деталь: чим частіше нам обіцяють швидкий безвіз, тим жорсткіше ставляться до українців у посольствах ЄС та на кордоні. Експерти констатують, що ставлення змінилося навіть в тих країн, які споконвіку були лояльно налаштовані щодо України, наприклад Польща.

«Дві години проходив кордон у Вроцлавському аеропорту. Година пішла на чергу. А потім я чимось не сподобався жінці-прикордоннику – навіть трирічна віза й зворотній квиток не допомогли. Забрали документи й сказали чекати. За годину документи повернули й пропустили», – пише один з користувачів у соцмережі.

На Польщу скаржаться й інші. “Летів до Варшави. На паспортному контролі з вісьмох вікон працювали лише два, при чому громадяни ЄС, Канади й навіть Росії проходили без черги. А в українців знімали відбитки пальців, вимагали підтвердження наявності грошей, бронювання готелю, зворотні квитки. Багатьох відводили в окрему кімнату й розпитували, для чого вони їдуть сюди. А після паспортного контролю всіх відправили до червоного коридору, валізи пропустили через сканер. Такого раніше не було”, – обурюється киянин Артем Антоненко.

За словами заступника директора однієї з імміграційних юридичних компаній Олени Козак, була хвиля, коли з Польщі людей депортували з аеропортів навіть з відкритими візами або відмовляли в її відкритті без вагомих причин, хоча до цього відмови були лише в тих, хто мав проблеми з документами.

Читайте також:  Для скасування віз Україні потрібен контроль над кордоном

За її словами найлояльнішою державою до нас лишається Литва – туристичну візу тут можуть видати на рік й більше, але проблеми виникають через неосвіченість самих громадян: “Люди часто подають документи на відкриття туристичної візи, хоча їдуть за кордон в справах бізнесу, й при цьому хочуть піврічну візу – звісно, що їм відмовляють”.

Хоча в дружніх державах Балтії був період, коли українців перевіряли особливо суворо. «Що стосується проходження кордону, то раніше, з початком військових дій в Україні, в Латвії усіх, хто прилетів українськими рейсами, відправляли в червоний коридор, де пропускали валізи через сканер. Європейців можна зрозуміти: вони не хочуть, аби до них їхав кримінал”, – відзначає комерційний директор однієї з туристичних агенцій Аркадій Маслов.

Про проблеми говорять й в інших туристичних фірмах. “Греція та Іспанія завжди давали мультивізи, сьогодні це стало рідкістю”, – запевняє директор однієї з турфірм Олег Кулик. А в одеській візовій компанії розповідають, що часто проблеми виникають з Італією.

“Італія завжди була до нас суворою, й це не дивно, адже там дуже багато наших заробітчан, які їдуть туди усіма можливими й неможливими шляхами. Тому розраховувати на те, що вам дадуть мультивізу або тривалу візу під подорож, не варто. Росіянам вони дають, але в них давні стосунки”, – каже менеджер Лілія Васько. Важко отримати “шенген” українцям також в посольствах Німеччини, Швейцарії та скандинавських держав.

“Якого кольору двері”. У візових центрах підтверджують: зараз перевіряти документи стали суворіше та ретельніше.

“З найчастіших причин відмови – непідтверджена ціль поїздки, не підійшла довідка з місця роботи чи банку, недостатній баланс на рахунку або ж відсутність прив’язки до України – коли в посольстві розуміють: нема гарантії, що людина повернеться назад”, – розповідають в одній з компаній, яка займається оформленням віз.

Читайте також:  На Закарпатті зіткнулись легковик та мотоцикл, травмовані двоє підлітків

За словами представників інших фірм, які допомагають оформлювати візи, недостовірні довідки та липові банківські виписки вже не працюють.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.