facebook

На Прикарпатті намагаються закрити центр для дітей з інвалідністю

Крик про допомогу з Івано-Франківщини. Депутати Косівської райради хочуть закрити єдиний в районі реабілітаційний центр для дітей-інвалідів.

Мовляв, замість нього створять інший заклад – не соціальний, а медичний. Та батьки дітей і директор центру переконані, що справа зовсім в іншому.

Державний заклад – Косівський центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів – створили ще п’ять років тому рішенням місцевої влади. Своє невеличке приміщення – а це лише кілька кімнат – центр орендує в районній лікарні. Саме тут і проходять реабілітацію діти з усього району. Один із них одинадцятирічний Валентин. У нього важка форма ДЦП.

“В цьому центрі навчився самостійно тримати ложку, дівчатка його навчили. Самостійно їсти, що великий плюс, ми почали тут повзати. Ми почали сидіти на колінках”, – говорить Наталія Мосейчук, мати Валентина.

Щоб був помітний результат, діти повинні відвідувати Центр регулярно, запевняє вчитель-реабілітолог Марія. Хвора на ДЦП Діана пропустила лише кілька занять – і тепер всього навчається наново.

“Ми починаємо так повзати, ми називаємо то марафон лазання. Бо ми три мати ставимо, і вона лізе, щоб розвивалися ручки і ножки”.

Сьогодні центр відвідують всього 16 дітей. Хоча хворих у Косівському районі нараховується більш як чотириста. Багато хто з них охоче сюди б ходив, але прийняти їх не можуть, каже директор. Він не раз звертався до місцевих депутатів з проханням подумати про розширення, але ті натомість вирішили заклад взагалі закрити.

Спочатку бюджетна комісія райради рекомендувала центр реорганізувати – передати із соцполітики до сфери охорони здоров’я. Але в обласному департаменті забирати заклад відмовилися. Чому, ми спробували з’ясувати в Міністерстві охорони здоров’я. Навіть надіслали запит, відповідь на який і досі чекаємо. За словами директора, до Центру не раз навідувалися місцеві депутати – вимагали відкати від грошей, які щорічно виділяються на заклад з райбюджету.

“Основна причина, чому нас ліквідовують, тому що ми не беремо участі в різних корупційних схемах, які відбуваються в нашому районі”, – говорить Андрій Линдюк, директор Косівського районного центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів.


Читайте також:  Українкам збільшили розмір допомоги по вагітності та пологам: на скільки зросли декретні виплати

Директор навіть написав заяву до Генеральної прокуратури. Там відкрили кримінальне провадження. Щоправда, у керівництві Косівської райради зв’язку між корупційними схемами та ліквідацією закладу не вбачають.

“Якщо такі ганебні факти мали місце, то ті депутати, котрі десь хочуть наживатися на горі дітей, вони будуть покарані, і про це буде повідомлено публічно. Навіть я готовий повідомити про це на сесії районної ради”, – говорить Павло Ванджук, голова Косівської районної ради.

Питання щодо закриття центру планують проголосувати вже на наступній сесії райради – 16 березня.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.