facebook

А субсидiї таки перерахують – Кабмін

Як вiдомо, з 1 березня пiдвищать цiни на свiтло.

У зв’язку з цим в урядi повiдомили, що в перший мiсяць весни всiм українцям, якi мають субсидiї, переглянуть їх розмiр. Як це вiдбуватиметься?

– Куди треба звертатися для того, щоб зробили перерахунок?- У положеннi про надання субсидiй сказано, що в разi пiдвищення тарифiв на послуги, субсидiї перераховують без звернення громадян, тобто автоматично, – зауважує Антон Левицький, директор департаменту соцполiтики Iнституту мiсцевого розвитку.

– Чи є якiсь нюанси в нарахуваннях? Чи для всiх споживачiв субсидiя на електропостачання змiниться?- Є така особливiсть: коли змiнюється вартiсть однiєї послуги, то субсидiю перераховують лише на неї. Це означає, що якщо людина платить за електроенергiю лише, скажiмо, 20 гривень, а решта нарахувань компенсуються субсидiєю, то пiсля перерахунку в березнi для цiєї особи нiчого не змiниться. Вона платитиме, як i ранiше, 20 гривень. Це тому, що субсидiя залежить вiд доходу, а вiн пiд час перерахунку субсидiї не змiнюється.

Тобто якщо зросте вартiсть електроенергiї, то все пiдвищення буде вiднесене на компенсацiю за рахунок субсидiї. Однак за одним невеликим винятком. Субсидiя призначається на норматив. Отже, якщо людина споживає електроенергiї в межах норми, то плата не змiниться. А що буде, якщо вона споживає бiльше? Нинi понаднормову частину споживач оплачує сам за чинними тарифами. Пiсля пiдвищення тарифу цю бiльшу частину вiн також буде оплачувати сам, але за новим тарифом.

– А коли будуть перерахованi субсидiї на тепло у зв’язку з новими нормами?- Як зазначили в Мiнсоцполiтики, якщо людям надали субсидiї в жовтнi, то до кiнця опалюваного сезону (до 1 травня) нiяких змiн не вiдбудеться. Але пiсля цього соцiальнi нормативи мають вiдкоригувати, оскiльки торiшнiй норматив споживання до 5,5 кубометра газу на квадратний метр зменшиться до 5 кубометрiв. Вiдповiдно до постанови Кабмiну, субсидiантам, яким рахунок за опалення теплопостачальнi пiдприємства формують за нормою з врахуванням фактичної температури зовнiшнього повiтря, буде компенсовано рiзницю, обумовлену змiною тарифу за
тепло.
Наприклад, якщо субсидiю було призначено, виходячи з тарифу на тепло в жовтнi у розмiрi 29,065 гривнi за квадратний метр опалювальної площi, а в груднi та сiчнi тарифи вiдповiдно становили 31,43 та 37,27 гривнi за квадратний метр, то наприкiнцi опалювального сезону держава компенсує рiзницю, зробивши перерахунок розмiру субсидiї.

Читайте також:  Катастрофічна ситуація в Західній Україні: Кабмін виділив 700 млн для ліквідації наслідків жахливої негоди

Для цього людям не потрiбно нiкуди звертатися. Перерахунок буде зроблено пiсля закiнчення опалювального сезону також автоматично через особовi рахунки громадян у теплопостачальних органiзацiях. Уся iнформацiя щодо цього буде вiдображена в платiжках.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.