facebook

Сповідь: І тоді я стала оскверненою…

Я думала, що менi вже доведеться продавати квартиру та переїжджати жити в iнше мiсце, бо це переслiдування неможливо було витримати

Коли я надумала стати вчителькою чи вихователькою (мені подобалися обидві професії), то поїхала вступати до Тернополя в педучилище, а опiсля — в iнститут. Там i познайомилася зi своїм майбутнiм чоловiком Iваном. Вiн служив у Тернополi, і це була любов з першого погляду.

Iван був також сiльським хлопцем, але пiсля строкової служби вирiшив залишитися в армiї, щоб продовжити кар’єру вiйськового. Тодi це був реальний шанс чогось досягти в життi — постiйна робота, помешкання, пайки.

Ми одружилися й відразу собi задумали, що в нас буде троє дiтей. Жартували, що “Бог любить трійцю!”. Навіть iмена придумали їм наперед. Так народився в нас старший син Григорiй, донечка Марiчка та Iван-молодший. Осiли ми в містечку-райцентрі, мали свою квартиру, машину, невеличкий шмат городу.

Коли розпався Союз, мій чоловiк став потроху таксувати. Та з часом пiсля тяжких мук померла свекруха, а за нею — і коханий чоловiк Iван згорiв за пiвроку через рак легенiв. Менi довелося самiй утримувати сiм’ю.

Тiльки уявiть, я, учителька молодших класiв, пiсля урокiв допомагаю дiтям виконувати домашнє завдання, а потiм іду до  батькiв тих же учнів допомагати за грошi в господарстві — прибрати, їсти зварити, квiтник прополоти… Але фiзична втома не давала збожеволiти й опустити руки. Згодом донька вийшла замiж,
стала жити окремо, а тодi й Iванко вступив у Львiвську духовну семiнарiю, згодом i до Києва поїхав. Ми з Грицьком залишилися самi — вiн їздив нашою машиною на роботу в райцентр.

Таи одного дня в нього на великiй швидкостi врiзалася вантажівка i просто розчавила мого сина. Навiть у труну не було кого покласти — хоч самiй лягай…

Я залишилася сама у величезнiй для мене однiєї квартирi, стiни достоту тисли на голову. Коли ти звик, що кожен день розписаний по хвилинах, то крутишся як дзига й навiть не усвiдомлюєш, що насправдi щаслива, а тут… Як жити далi, я не розумiла. Марiйка та Iванко часто навiдувалися, та вони від’їжджали, і я
залишалася сама. Перестала спати. Зненавидiла нiч, чекала свiтанку та не знала, до чого взятися вдень…

Читайте також:  Х-фактор 7: Луцький гурт "порвав" глядачів і суддів (фото, відео)

“Братчики” з мудрими книжками

Що цілі покоління знали про Бога в атеїстичній імперії? Це нинi є можливiсть щось почитати, послухати. Та й батьки мої нiчого як слiд не розуміли, головне — аби в недiлю до церкви піти. А що там правлять, про що говорять — нiхто не вдумувався. Тож коли пiсля смертi сина до мене додому стали приходити спiвчутливi та
розумнi люди з цiкавими й правильними брошурами, я їх пускала. І дуже скоро донька, син, родичi стали в моєму розумінні ворогами, через яких сатана збивав мене з правильного шляху.

Я слухала, читала й чекала щодня нової розповiдi про те, як гарно житиму в раю зi своїм сином, батьками, чоловiком. Скажу щиро, коли донька приїхала до мене з онуками i стала вмовляти покинути секту, я, не вагаючись, вигнала її з дому. Адже тодi в моїй головi була думка лише про те, що всi рiднi хочуть менi
завадити пiзнати правду, що це так нечистий пiдступає через найближчих людей i не дає осягнути iстину.

Я не знаю, як Марiчка менi це пробачила, ба бiльше, постiйно просила схаменутися. “Ну чого б їй не дати менi спокiй, щоб я жила, як хочу?!” — питала себе. А мої друзi-сектанти вiдповiдали, що донька хоче мою квартиру. Хоча в неї — давно свiй будинок, чоловiк, дiти.

Зрештою, у мене вдома ми проводили зiбрання, читали Бiблiю (у їхнiй “правильнiй” редакцiї), дiлилися думками, обговорювали. У мене було вiдчуття, що дуже скоро все це має закiнчитися — от прийде кiнець моєму земному життю, i я знову буду там, де дорогi моєму серцю люди. Картини раю iз сектантських картинок мене хіба смішили, бо в моїй уявi давно жило те поле — я через нього бiгла до мами. Я мала її обiйняти, там мав бути і Грицько, а ще — батько. Але чомусь, крiм мами, нiкого не бачила. Але тiшила себе тим, що хоч почала спати.

Читайте також:  “Я непоряд­на, грішниця? Судіть ме­не, якщо хочете”: Свого коханого віддала, а чужого полюбила

Пригадую, як рiвно три роки тому менi зателефонував мій молодший син Iван. Досі вiн жодного разу навiть словом не обмовився про те, що я стаю сектанткою, що роблю щось не те. На той час він закiнчив семiнарiю, прийняв целiбат, давши обiтницю безшлюбностi. Отож зателефонував i попросив про одну дуже важливу для нього послугу. Марiйчинi дiти, хлопцi-двiйнята, мали йти до першого причастя, а Iван, як їхнiй хрещений, з Києва приїде спецiально, щоб побачитися зi мною. До того Iван нi про що мене не просив, не сварився так, як Марiйка, просто питав: “Здорова? Молишся? Люблю, скоро приїду!” На тому всi нашi розмови закiнчувалися.

Щиро кажучи, у душi я не вагалася: знала, що поїду. Я — мама, люблю своїх дiтей такими, якими вони є, тобто неспасеними християнами, до того ж дуже мучилася через те, що вигнала доньку з батькiвського дому. Хоч і знала — дозволу на цю поїздку менi нiхто в сектi не дасть. Зрештою, з докорами сумлiння я поїхала до
тої старенької козацької церковцi, де мене чекали мої дiти та внуки. Домовленiсть була така, що я просто бiля брами з ними зустрiнуся, ми поспiлкуємося й розiйдемося чужими людьми.




Немає злого, щоб на добре не вийшло

…Я не знаю, як опинилася бiля дверей храму. Зрештою, зайти мене не пускала не вiра у сектантськi правила, а те, що я почувалася такою брудною, оскверненою. Я стала тихцем у притворi. Не можу сказати, що плакала чи голосила, нi. Просто сльози текли й текли, не могла їх зупинити. Лише обернула голову й побачила ще два такi ж заплаканi обличчя — донечки й Iванка, якi стояли, мовчки пригорнувшись одне до одного та чекаючи на мене. На мене, яка їх виганяла, ображала, принижувала, думала, що вони для мене найгiрше зло, а насправдi мої дiти — моє спасiння!

I коли Iван мене обiйняв, я вiдчула те тепло, якого чекала вiд мами (i в дитинствi, i у снах). Це не просто син мене обiйняв — це той пастух, який покинув цiле стадо заради мене, заблудлої вiвцi! Я тодi ж у тiй церквi висповiдалася, запричастилася — i як полуда мені з очей спала. Так мої дiти врятували мене вiд секти!

Читайте також:  У Facebook з’явиться нова функція, що дозволить видаляти помилкові повідомлення

Із церкви ми всi поїхали до доньки. Я десь iз тиждень у неї гостювала, насолоджувалася втраченим спiлкуванням iз рiдними людьми. Коли повернулася, то вирiшила просто перестати розмовляти
iз сектантами, уникала зустрiчi з ними. Однак “брати” годинами вичiкували мого повернення з роботи. Потiм, коли не вiдчиняла їм, стукали та дзвонили, намагаючись переконати мене через дверi. Єдиним аргументом, який результативно дiяв на них, була обiцянка викликати мiлiцiю. Так тривало пiвроку. Я думала, що менi вже доведеться продавати квартиру та переїжджати жити в iнше мiсце, бо це переслiдування неможливо було витримати.

Кажуть, немає злого, щоб на добре не вийшло. З пiдозрою на перитонiт “швидка” відвезла мене в лікарню. Донька пiдписувала саме дозволи на операцiю, коли старшина секти, невiдомо як опинившись у хірургії, став наполегливо рекомендувати лiкарям не використовувати крововмiснi препарати, бо iнакше їх чекатиме суд.
Та донька зумiла вiдстояти моє право на життя, лік якому ішов справді вже на хвилини. Відтоді я стала для своїх “братів” і “сестер” по вірі “оскверненою”, і вони мене бiльше не переслiдували.

А ще там, у лiкарнi, я знайшла своїм дітям, як вони жартують, нового тата. Олегу тоді оперували апендикс. Удiвець, він теж сам виховував дiтей. Та вони давно стали дорослими, і він  дозволив і собі бути щасливим.

Я ж нарештi почала спокiйно спати. Тепер я не самотня. Коли всi з’їжджаються, то сяду собі й тiшуюся щебетанням онукiв, жартами доньки, мудрими словами Iвана, лагiдним поглядом Олега,  розповiдями його дiтей. Чим бiльше рiдних людей, тим краще. Я ж зрозумiла, що з такою пiдтримкою менi нiякi труднощі не страшнi!

Iрина МИКЛУЙКО, 57 років

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.