facebook

Вчені розповіли, коли європейці стали білими

Були детально вивчені гени, які за останні вісім тисяч років тому пережили найсильніший природний відбір.

1604662




Гарвардські антропологи на 84-й конференції Асоціації фізичної антропології США представили доповідь, згідно з якою біла шкіра і здатність перетравлювати коров’яче молоко з’явилися у європейців відносно недавно – вісім тисяч років тому, пише Science News.

У ході дослідження були детально вивчені гени, які за останні вісім тисяч років тому пережили найсильніший природний відбір. Вчені порівняли гени стародавніх і сучасних європейців. Рекордсменами виявилися гени, пов’язані з раціоном і кольором шкіри.

У стародавніх європейців була темна шкіра і блакитні очі

Три гени, які визначили білий колір шкіри, пролили світло на історію його появи. Анатомічно сучасні люди, які вперше прибули з Африки 40 тисяч років, тому мали темну шкіру.

Однак, як стверджують вчені, і 8500 років тому мисливці-збирачі, що жили на території сучасної Іспанії, Люксембургу та Угорщини, всі також були темношкірими. Генів SLC24A5 і SLC45A2, що визначають депігментацію шкіри, у них не знайшли.

Сонячного світла на півночі Європи було дуже мало, тому вже 7700 років тому європейці володіли не тільки SLC24A5 і SLC45A2, а й третім геном (HERC2 / OCA2), який пов’язаний з блакитними очима і, можливо, зі світлою шкірою і волоссям. Про це свідчать дані щодо семи мисливцям-збирачам, кістки яких знайшли в південній Швеції (Мотала).

Несподівана знахідка пояснює еволюцію людини

Остаточно світлу шкіру в Європу принесли неолітичні землероби з Близького Сходу – змішуючись з місцевими жителями, вони поширили ген SLC24A5 у Центральній і Південній Європі.

Антропологи визначили, що, як уже було відомо, європейські мисливці-збирачі вісім тисяч років тому не могли перетравлювати коров’яче молоко. Однак такої здібності були позбавлені і мігранти неоліту: як землероби з Близького Сходу (7800 років тому), так і скотарі ямної культури (прийшли зі східних степів 4800 років тому).
У них був відсутній ген толерантності до лактози LCT. Цей ген поширився в Європі тільки 4300 років тому, вже в бронзовому столітті.

Читайте також:  Apple офіційно представила iPhone 6s і iPhone 6s Plus

Палеонтологи визначили найбільш живучих тварин за всю історію Землі

Доповідачі не пояснили, чому саме ці гени краще за інших проходили природний відбір. Швидше за все, причина в необхідності максимально підсилити вироблення вітаміну D, вважає палеоантрополог Ніна Яблонскі з Університету штату Пенсільванія.

Мешканці північних широт отримували занадто мало ультрафіолету (з сонячних променів). У цієї проблеми знайшлося два генетичних рішення: біла шкіра, що дозволяє більш ефективно поглинати ультрафіолет, і переносимість лактози, яка допомагає отримувати вітамін D з молока.

На початку березня 2015 року автори доповіді опублікували в журналі Nature дані аналізу ДНК 83 стародавніх європейців. Населення цієї частини світу, на їхню думку, сформувалося завдяки злиттю трьох груп землеробів і мисливців-збирачів, які прибули в різний час.

Шукайте деталі в групі Facebook