facebook

Конституційний суд погодився скасувати депутатську недоторканність – Мін’юст

Конституційний суд України погодиться скасувати депутатську недоторканність і таке рішення не суперечить позиції Феміди.



1393254939-7210-konstitutsionnyiy-sud

Про це в інтерв’ю “5 каналу” сказав міністр юстиції Павло Петренко.

При цьому він зауважив, що таке рішення не суперечить позиції Феміди, проте зробить усіх громадян рівними перед законом.

“Іншого варіанту, ніж дати позитивний висновок у цій справі, немає. Тому, що жодні права громадян не порушуються цими змінами до Конституції. Насправді ми приводимо ситуацію до справедливого визначення, що в Україні немає певних осіб і груп осіб, які мають необмежену абсолютно недоторканність, що може використовуватись для приховування від правосуддя”, – зазначив міністр.

2 квітня, КС почав розгляд звернення Верховної Ради про надання висновку щодо відповідності вимогам статей 157 і 158 Конституції України законопроекту про внесення змін до Конституції щодо недоторканості народних депутатів України та суддів.

16 січня у Верховній Раді було зареєстровано президентський законопроект про внесення змін до Конституції України щодо недоторканності народних депутатів та суддів (№1776).

Законопроектом передбачається виключити з Конституції частини 1 і 3 статті 80. Йдеться про положення, яким визначено, що народним депутатам гарантується депутатська недоторканність, а також положення, згідно з яким народні депутати не можуть бути без згоди Верховної Ради притягнуті до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані.

Також пропонуються зміни до частини 3 статті 126, згідно з якими суддя не може бути без згоди Вищої ради юстиції затриманий і до нього не може бути застосовано запобіжний захід у виді тримання під вартою до винесення обвинувального вироку судом, за винятком затримання при вчиненні або безпосередньо після вчинення тяжкого чи особливо тяжкого злочину проти життя та здоров’я особи.

Читайте також:  Зеленський підписав закон про скасування ДПА для випускників — Мандзій

У нинішній редакції статті йдеться про те, що суддя не може бути без згоди Верховної Ради затриманий чи заарештований до винесення обвинувального вироку судом.

Стаття 129 після частини 1 доповнюється новою частиною, згідно з якою притягнення суддів до юридичної відповідальності здійснюється на загальних підставах. Судді не можуть бути притягнуті до юридичної відповідальності за діяння, вчинені у зв’язку зі здійсненням правосуддя, крім випадків ухвалення завідомо неправосудного судового рішення, порушення присяги судді або вчинення дисциплінарного правопорушення.

5 лютого Верховна Рада підтримала постанову про направлення до Конституційного суду України законопроекту про внесення змін до Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України і суддів) (№1776).

джерело http://www.unian.ua/politics/1063725-konstitutsiyniy-sud-pogodivsya-skasuvati-deputatsku-nedotorkannist-minyust.html

Шукайте деталі в групі Facebook