facebook

Щороку робити флюорограму для виявлення туберкульозу не потрібно – лікар

Українці, які не належать до групи ризику захворіти на туберкульоз не мають потреби щороку робити флюорограму. Для профілактики захворювання досить консультації в сімейного лікаря Про це Gazeta.ua повідомив Юрій Варченко, спеціаліст з розвитку національних і міжнародних програм у сфері лікування туберкульозу БО “Всеукраїнська мережа ЛЖВ”.



“Досвід радянських часів показав, що коли людей масово відправляли на флюорографію, ефективність виявлення захворювання складала 0,04%. Це дуже мало. Більш дієвий метод – анкетування у сімейного лікаря, коли той перевіряє загальний стан здоров’я люди, і якщо має підозри на туберкульоз, направляє на апаратну діагностику”, – каже лікар.

Ознакою туберкульозу можуть бути один з симптомів – такі, як кашель, різка втрата ваги тіла, слабкість, що триває два тижні і більше, кровохаркання та задишка. Наявність цих ознак є підставою для того, щоб відправити людину на флюорограму.

“Щороку робити флюорограму слід людям, які мають небезпеку зараження – це хворі на цукровий діабет, ВІЛ-інфекцію, також соціальні групи, як біженці та емігранти. Крім того перевіряти слід таким чином вчителів, лікарів та людей, що працюють з харчами – бо у випадку захворювання можуть заразити інших. До групи ризику належать також курці, якщо вони мають бронхіт чи інші захворювання, кашляють”, – розповідає Варченко.

Як свідчать дані ДУ “Центр громадського здоров’я України”, найчастіше хворють люди віком 35 років, які не мають постійної роботи.

“Люди без постійного працевлаштування, безпритульні – це особлива категорія, якою мають займатися соціальні служби, вести супровід. Серед них найбільше хворих. На жаль, в Україні дуже великий відсоток рецидивів – коли люди після вдалого лікування хворіють вдруге. Тому після одужання мають ще 2-3 роки проходити огляди, робити аналіз слюновиділення, флюорограму, спостерігатися”, – говорить лікар.

Читайте також:  Зупинилося серце знаного лікаря на Тернопільщині

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.