facebook

Цього чекали з 90-х: Рада схвалила важливе рішення для бізнесу

Верховна Рада України підтримала в другому читанні і в цілому законопроект №2302а-д “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення рівня корпоративного управління в акціонерних товариствах”.

Пише obozrevatel


За документ проголосували 260 народних депутатів.

Ключовими цілями законопроекту визначено:

– вдосконалення механізму придбання акцій приватного акціонерного товариства за наслідком набутого контрольного пакета акцій;

– впровадження механізму придбання акцій публічного акціонерного товариства за наслідком набутого контрольного і значного контрольного пакета акцій;

– запровадження механізму обов’язкового продажу акцій акціонерами на вимогу акціонера-власника 95% акцій товариства;

– запровадження механізму обов’язкового придбання власником, який володіє пакетом у розмірі більш ніж 95% простих акцій товариства, на вимогу акціонерів товариства належних їм акцій.

“Більшість громадян України, зокрема найменш захищені верстви населення (пенсіонери, діти війни, малозабезпечені, інваліди і так далі), які в процесі приватизації придбали право власності на цінні папери різних акціонерних товариств, як правило, володіють дрібними пакетами акцій, які становлять близько 0,0001-0,01% статутних капіталів товариств. Такі особи не мають можливості користуватися правами, які надають цінні папери, і зобов’язані нести збитки від володіння такими цінними паперами. З огляду на викладене, норми законопроекту, які передбачають введення механізмів реалізації права на squeeze- out і sell-out дозволять вирішити вищевказані проблемні питання “, – йдеться в пояснювальній записці до документа.

Це означає, що власники дрібного пакета акцій отримають можливість продати належні їм цінні папери за ринковою вартістю, і позбавлятися обов’язки нести витрати за послуги депозитарних установ.

Також зазначається, що впровадження даних механізмів відповідає нормам законодавства Європейського Союзу і дозволить захистити права і інтереси інвесторів.

Читайте також:  Новий закон щодо правових засад діяльності Нацгвардії може перетворити Україну на Північну Корею, — Сотник

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.