facebook

Гучна заява. Після антикорупційних мітингів Путін захоплюватиме Маріуполь – політолог

Вчора у 84 російських містах почалися антикорупційні мітинги. Росіяни вийшли на протести після оприлюднення статків прем’єра Дмитра Мєдвєдєва Фондом боротьби з корупцією російського політика Олексія Навального, пише gazeta.ua

Поліція протидіяла мітингам. Заарештувала більше 60 людей. В тому числі — організатора Навального.


– Ця акція протесту нічого хорошого ні для України ні для мислячих росіян не віщує. Навпаки сьогоднішній день може початком більш жорсткої політики російської влади, – каже Gazeta.ua політолог Вадим Карасьов. Він розповідає про справжні причини й наслідки протестів в Росії

Невже росіяни не здогадувалися, що їхній прем’єр має великі статки? Що змусило вийти на протести?

– Боротьба з корупцією — це привід. Так само, як і скандальний фільм про статки й корупційну діяльність російського прем’єра Дмитра Мєдвєдєва. Справжньою причиною є, з одного боку, розкол у правлячих елітах Росії. З іншого — незадоволеність росіян тим, що 18 років країною правлять одні й ті ж люди, а життя погіршується.

Чому незадоволені еліти?

– Бо Росія у глухому куті. Представники еліт не бачать перспектив ні для свого бізнесу, ні у впливі на державну політику, ні в інших речах. Фактично, економіка Російської Федерації все більше занепадає. Стосунків із Україною як таких уже давно немає, із країнами ЄС і США — так само. Тому в оточенні влади Росії зараз утворилося дві течії — силова й ліберальна. Напруга між ними зростає. Оцей конфлікт між ними є шпариною, через яку можна побачити якийсь мізерний привід і виводити людей на протести.

Хто такий Дмитро Навальний? Чому саме він організовує ці мітинги?

– Він не є представником потужних еліт на чолі Росії. Швидше, їхній інструмент. Ліберальні еліти його використовують, а він використовує їх. На цих протестах набирає собі бали. Має два важливі козирі. По-перше, реально діє проти влади, а не тільки говорить. По-друге, він націоналіст. По-третє, безкомпромісний. Росіяни підтримують більше таких, ніж демократів і людей лояльних до Заходу. Націоналісти — це державники і патріоти. Вони укріплятимуть Росію.

Читайте також:  Жданов розкрив жорстокий план Путіна щодо України (відео)

Росія у глухому куті

Чи є шанси в нього стати наступним президентом Росії?

– Поки ні. Але якщо уявити, що він із оточенням керуватиме Російською Федерацією замість імперіаліста Путіна, то це не означає, що Україні із ним буде краще співпрацювати. Ситуація може стати ще гіршою. Російські націоналісти можуть бути ще більш небезпечними й агресивними.

Якщо шансів у Навального мало, чому влада так активно розганяє мітингувальників?

– Вони бояться того, що було в Україні під час Революції Гідності. Януковича вважають слабаком, бо не зміг розігнати майданівців. Хоч у них до протестів такого рівня ще далеко, але вони намагаються задушити ці настрої в зародку. Якщо цього не зроблять, то далі буде важче — добробут в Росії погіршуватиметься, зовнішньополітична ситуація — теж. Крім того, зараз їм це легше зробити, ніж, можливо, у майбутньому. Немає явної опозиції і лідера. Навальний поки слабкий.

Суттєво збільшать напади й обстрілі на Донбасі. Не виключаю, що підуть на Маріуполь

Як діятиме російська влада далі?

– Значно жорсткіше у разі нових мітингів. Використовуватиме стратегію, яку застосовували під час подібних випадків у всій світовій новітній історії — консолідуватиме суспільство за рахунок зовнішнього ворога. Це означає, що вони суттєво збільшать напади й обстрілі на Донбасі. Не виключаю, що підуть на Маріуполь. Успіхи або труднощі зблизять росіян,зменшиться потреба йти на протести.

Але ж все одно лишатиметься критична маса людей там, які вважають цю війну загарбницькою і непотрібною для Росії?

– Так, залишаться. Але після суттєвого загострення бойових дій як зовнішня політика, так і внутрішня в Росії стане жорсткішою. Люди, яким щось не подобатиметься автоматично сприйматимуться владою і основною масою суспільства як однодумці ворога і його агенти. Під цим приводом їх і арештовуватимуть. Інші такі самі бачитимуть це й не висовуватимуться особливо. Ні про які мітинги вже не йтиметься.

Читайте також:  Зеленський відповів Путіну

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.